19. 2. 2009 8:25

Projev ministra Michaela Kocába k pražským zastupitelům

Ministr vyjádřil své obavy o další budoucnost azylového domu provozovaného na Jižním Městě občanským sdružením Společnou cestou. "Apeluji na Vás, abyste dnes přijali rozhodnutí, z něhož bude představitelům městské části Praha 11 zřejmé, že o služby občanského sdružení plně stojíte a že jste ochotni aktivně pomoci s vytvořením míst v mateřských školkách v jiném objektu, či najít jiné vhodné řešení." Řekl ve svém projevu ministr Kocáb.

Vážené dámy, vážení pánové,

děkuji, že jste mi umožnili vystoupit na dnešním jednání zastupitelstva a vyjádřit své obavy o další budoucnost azylového domu provozovaného na Jižním Městě občanským sdružením Společnou cestou.

Výpověď z nájmu a tím i zrušení sociálních služeb, které sdružení poskytuje našim potřebným spoluobčanům od roku 1997, považuji za ohrožení solidarity a sociálního smíru. Na podporu zachování těchto služeb ve stávajícím objektu (Donovalská 1862) jsem se rozhodl vystoupit také proto, že významnou část klientů tvoří menšiny, jejichž ochrana je mému ministerstvu svěřena.

Projekt Občanského poradenského centra sdružujícího v sobě v současné době tři registrované služby: azylové ubytování pro matky a rodiny s dětmi, občanskou poradnu a aktivizační služby pro rodiny s dětmi, vznikl v devadesátých letech jako občanská iniciativa reagující na potřeby transformující se společnosti. Jedná se o typický komunitní projekt vystavěný na demokratických principech občanské společnosti.

Tento azylový dům je jediným zařízením svého druhu v celé Praze. Není určen pro jednotlivce, ale pro matky (ale někdy i otce) s malými dětmi. Za třináct let své existence zachránil několik set dětí před kojeneckým ústavem či dětským domovem, protože poskytl jejich zoufalým rodičům potřebné ubytování a pomohl jim vrátit se zpět do normálního života.

Je nutné rovněž zmínit evropskou dimenzi celého projektu a postavení Českobratrské církve evangelické v něm. Představitelé městské části v předchozích volebních obdobích plně podporovali vznik komunitního centra, tzn. vybudování sborového domu Milíče z Kroměříže právě vedle azylového domu pro matky a rodiny s dětmi. Tento funkční celek je vyzdvihován po celém světě a mnoho dárců z Německa, Rakouska, Švýcarska, Velké Británie i z USA finančně právě kvůli propojení činnosti církve s činností občanského sdružení podpořilo nejen stavbu sborového domu, ale i činnost Občanského poradenského centra Společnou cestou.

To je také důvod, proč jsou všichni dárci nyní tak znepokojeni současným vývojem a postojem politické reprezentace v městské části Praha 11.

Věřím, že ani Vám není lhostejné, že hlavní město Praha možná přijde o jeden z prvků sociální sítě postavený na lidské solidaritě. Věřím proto, že najdete společně s městskou částí Praha 11 řešení, které by respektovalo potřebu městské části týkající se mateřských školek a potřebu azylového zařízení tohoto typu pro celou Prahu. Protože rušit AD s odvoláním na nutnost budovat MŠ je vytloukání klínu klínem. Stavět proti sobě dvě sociální potřeby je nerozumné. Odvolávat se při tom na EU není na místě. EU nic takového nedoporučuje.

Již nyní je kapacita azylových domů schopných přijímat rodiče s malými dětmi, naprosto nedostatečná. Důsledkem toho je odebírání dětí rodičům pro nevyhovující bytové podmínky a přeplněné dětské domovy a kojenecké ústavy. A to je právě to, za co nás Evropa oprávněně kritizuje – nejvyšší počet dětí v ústavní péči. S hospodářským útlumem se tato situace bude ještě zhoršovat a rušit azylový dům zaměřený na rodiče s malými dětmi je nezodpovědné a, promiňte ten kategorický imperativ, nepřijatelné.

Apeluji na Vás, abyste dnes přijali rozhodnutí, z něhož bude představitelům městské části Praha 11 zřejmé, že o služby občanského sdružení plně stojíte a že jste ochotni aktivně pomoci s vytvořením míst v mateřských školkách v jiném objektu, či najít jiné vhodné řešení.

Problematika, kterou azylový dům pomáhá řešit, je ze zákona v kompetenci krajů, v tomto případě tedy hl.m. Prahy a proto reprezentaci hl.m. Prahy žádám o neprodlené zahájení jednání s městskou částí Praha 11 s cílem najít řešení, které umožní zachovat azylový dům v jeho stávajících prostorách.

Myslete, prosím, při svém rozhodování nejen na ty, kteří se ocitli v tíživé životní situaci a pomoc azylového domu potřebují, ale i na členy občanského sdružení Společnou cestou a Českobratrské církve evangelické, kteří po léta budovali na občanském základě kvalitní a užitečné zařízení ve prospěch obyvatel hlavního města Prahy.

Vážené dámy, vážení pánové,

Jsem připraven na hledání takového řešení spolupracovat.

Děkuji Vám za pozornost

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X