5. 2. 2009 16:49

Úvodní slovo ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába

Projev ministr Michael Kocáb přednesl u příležitosti zahájení semináře na vysoké úrovni států EU Media for Diversity v Praze 5. 2. 2009

Vážený pane eurokomisaři, vážené dámy, vážení pánové, je mi velkou ctí, že mohu zahájit tento seminář o sdělovacích prostředcích a rozmanitosti.

Rozmanitost není něco nového. Každá společnost, ať definována státními hranicemi či příslušností k národu byla a je odedávna rozmanitá – etnicky, kulturně i jinak. To platí také o naší zemi v srdci Evropy, o České republice. Jistě souhlasíte, že v tom, jak se s rozmanitostí vyrovnáváme, dnes hrají stále větší roli média.

Média mohou rozmanitost přehlížet – tak, jako před sto lety v podstatě přehlížely polovinu populace, totiž ženy. Mohou také představovat rozmanitost jen jako exotiku. Nejméně přijatelnou formou zobrazování jinakosti a pestrosti je zobrazování těchto fenomémů jako hrozby a různých odlišností jako stigmat. Jendou ze nejčastěji stigmatizovaných skupin v České republice jsou Romové.

Dámy a pánové,

nositelé různosti nemohou být v jedenadvacátém století vnímáni jako riziko, ale jako zdroj inspirace. Právě média mohou v tomto smyslu sehrát nesmírně pozitivní roli tím, že ukáží, jak rozmanitost každou společnost obohacuje.

Nejde nám zde přítomným o to, natírat skutečnost narůžovo. Jde o to, aby média zůstala objektivní a všímala si a ukazovala všechno pozitivní, co se v každodenním životě společnosti mezi menšinami a „většinovou populací“ odehrává, od kultury přes sociální projekty až po docela „obyčejné“, civilní soužití.

Média mohou ukázat, jak se rozšiřuje vnímání pojmu „My“ – tak, aby zahrnoval zdravotně postižené, příslušníky etnických menšin, i přistěhovalce – protože všichni jsou součástí společnosti. Každý jedinec je hoden lidské důstojnosti. Nikdo není pouze „členem nějaké skupiny“, k níž se vztahují stereotypy, strachy a často také frustrace společnosti. Každý člověk je neopakovatelnou hodnotou.

Tento seminář si klade za cíl vyhodnotit, zda se médiím daří ukazovat různé lidi a jejich odlišnosti jako pozitivní hodnotu. V průběhu dnešního slavnostního večera předá pan komisař Špidla Evropské žurnalistické ceny pro rozmanitost a proti diskriminaci, včetně zvláštní ceny týkající se zobrazení Romů v médiích.

Považuji to za neobyčejně důležité a podnětné. Přeji Vašemu semináři, aby byl inspirací pro další vývoj v této oblasti.

Děkuji za pozornost

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X