Stránka byla přesunuta do archivu

7. 4. 2011 9:23

Agentura pro sociální začleňování rozšíří působení do dalších deseti obcí a měst

Praha, 6. dubna 2011 - Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách rozšíří své působení do dalších deseti obcí a měst České republiky. Včera o nich na celodenním jednání rozhodli členové Monitorovacího výboru Agentury. Ta v nich začne působit od začátku července tohoto roku.

Vybranými městy a obcemi jsou: Děčín a Kolín (obce nad 30 tisíc obyvatel) a Duchcov, Hodonín, Kadaň, Krupka, Mělník, Sokolov, Vejprty a Větřní (obce do 30 tisíc obyvatel).

„Jsem ráda, že vedení dvou desítek obcí v České republice má zájem o systematický přístup při sociálním začleňování, který Agentura nabízí. Obzvlášť potěšující je tento fakt ve chvíli, kdy řada měst volá po zpřísnění pravidel a rychlých a rázných řešeních, a ve chvíli, kdy dochází k opětovnému nárůstu aktivity pravicových extremistických skupin, které si přisvojují řešení této otázky,“ komentuje výběrové řízení vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která je vrchní ředitelka sekce Úřadu vlády, v jejíž působnosti Agentura je.

Do výběrového řízení se přihlásilo 21 obcí a měst.

„Obcím, které byly vybrány pro působení Agentury, nabízíme tříletou spolupráci. V červenci začneme mapováním potřeb, následují příprava strategického plánu a projektových žádostí na podporu integračních akcí a navazuje realizace projektů v terénu,“ říká ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček a dodává: „Nejsem rád, že těm, kteří zůstali pod čarou, nepomůžeme. Projevili značnou motivaci a odhodlání konstruktivně problémy řešit. Věřím, že v budoucnosti budeme mít takovou kapacitu, abychom úplně pokryli poptávku obcí. S těmi, kteří letos neuspěli, se alespoň budeme snažit být v kontaktu a pomoci v případě kritické situace.“

V každé z deseti lokalit bude působit jeden lokální konzultant Agentury, který v místě sestaví platformu takzvaného lokálního partnerství. V ní budou zastoupeny všechny subjekty, které se zabývají prací s lidmi žijícími v prostředí sociálního vyloučení. Jde o zástupce odborů města, úřadu práce, škol, policie nebo neziskových organizací. Lokální konzultant povede pravidelná jednání lokálního partnerství, na kterých vznikne strategický dokument, který určí cíle pro jednotlivé oblasti - vzdělávání, bydlení, zaměstnávání, sociální služby nebo bezpečnost. Na tyto cíle bude navazovat příprava konkrétních projektových žádostí. Lokální konzultant bude spolupracovat s partnery i při výběru vhodných dotačních titulů a přípravě projektových žádostí.

V loňském roce takto Agentura se svými partnery pracovala celkem na 85 projektech, které přinesly lokalitám, v nichž Agentura působí, přibližně 82 milionů korun na podporu sociálního začleňování. Pokud budou ostatní rozpracované žádosti úspěšné, mohou těmto lokalitám přinést dalších 250 milionů korun.

Agentura je jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR vedené vládní zmocněnkyní pro lidská práva. Vznikla v roce 2008 a v současnosti působí ve 22 lokalitách republiky. Šest z nich však na konci června opustí, protože v nich uplyne doba určená pro pilotní fázi působení Agentury.

Více informací Vám poskytne:

Martin Šimáček, ředitel odboru pro sociální začleňování v romských lokalitách (Agentura)
Tel.: 777 787 974
Mail: simacek.martin@vlada.cz

Ke stažení:
-
Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách - mapa stávajících lokalit (duben 2011)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X