Stránka byla přesunuta do archivu

11. 2. 2010 10:02

Agentura pro sociální začleňování začne pracovat v dalších deseti městech

Praha, 11.2.2010 – O deset obcí a měst České republiky se od začátku března rozšíří působnost vládní Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách. Včera je vybral Monitorovací výbor Agentury vedený ministrem pro lidská práva a menšiny Michaelem Kocábem.

 

Vybranými městy jsou: Havířov, Kutná Hora, Jirkov, Chomutov (obce nad 20 tisíc obyvatel) a Obrnice, Bruntál, Toužim, Trmice, Jáchymov a Bílina (obce do 20 tisíc obyvatel).

„Je to mimořádný okamžik. Poprvé v historii se státní správa a samosprávy setkávají, aby společně řešily jeden z nejpalčivějších problému Česka – sociálně vyloučené lokality.

Je mi líto, že jsme museli vybrat „pouze“ deset lokalit. Nesmírně si vážím úsilí a ochoty všech žadatelů řešit tento problém. Jejich vystoupení byla velmi kvalitní a udělám vše proto, aby Agentura měla v budoucnosti dostatek personálních i finančních kapacit a nemusela odmítat žádnou obec či město, které požádá o pomoc a podporu při sociálním začleňování. Je znát obrovský kus práce, který mají obce v oblasti integrace za sebou. Velký kus práce je však ještě před nimi. A s tím jim chceme pomoci,“ říká ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 43 obcí a měst z celé republiky. Do druhé fáze postoupilo po vyhodnocení dotazníků 20 uchazečů. Z nich vybral Monitorovací výbor celkem šest měst a obcí do 20 tisíc obyvatel a čtyři nad 20 tisíc obyvatel.

Každá obec a město měly možnost prezentovat své dosavadní činnosti i plány v integračních politikách a očekávání od spolupráce s Agenturou přímo na zasedání Monitorovacího výboru.

„Spolupráce s Agenturou přinese těmto obcím možnost získat na naplánovaná opatření více peněz ze strukturálních fondů Evropské unie, které administruje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Celkem může jít až o částku 750 milionů korun z individuálních projektů obcí na podporu služeb a projektů na rekonstrukce a výstavbu infrastruktury pro služby,“ říká ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček.

Působení v každé z nových obcí začne Agentura mapováním potřeb v sociálně vyloučených lokalitách, ale i potřeb v okolí lokalit. Agentura poté vytvoří tzv. lokální partnerství, ve kterém spolupracují vedle obce a lokálního konzultanta Agentury také další subjekty působící v lokalitě v oblasti sociální integrace. Mohou jimi být neziskové organizace, školy, policie, úřady práce a další. Během několika měsíců připraví místní integrační plán a projekty na financování vybraných klíčových opatření. Mezi ně patří zejména terénní sociální práce, podpora zaměstnanosti včetně vzniku sociálních firem, nebo zavádění doučování či asistentů pedagoga do škol.

Agentura působí od začátku roku 2008 ve 12 obcích České republiky a od loňska také v Litvínově. Po letošním rozšiřování nabídne v roce 2011 spolupráci dalším deseti obcím. Celkem bude působit v 33 obcích, městech a regionech. V současné době je také připravován věcný záměr zákona, podle kterého by se Agentura v budoucnu měla stát úřadem s celostátní působností.

Více informací: Martin Šimáček, 777 787 974, simacek.martin@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X