Stránka byla přesunuta do archivu

30. 1. 2012 14:33

Agentura ukončí spolupráci s městem Chomutov

Praha, 30.ledna 2012 - Členové Monitorovacího výboru Agentury pro sociální začleňování rozhodli na čtvrtečním jednání o ukončení spolupráce Agentury s městy Duchcov a Chomutov.

„Město Chomutov sice veřejně deklaruje zájem o spolupráci s Agenturou. Reálně však nechce přijmout zodpovědnost za realizaci konkrétních integračních opatření," vysvětluje důvody ukončení spolupráce ředitel Agentury Martin Šimáček. „Konkrétně se neochota města projevuje v neustálém odkládání přijetí strategického plánu sociálního začleňování, který zde nebyl dosud schválen zastupiteli jako v jediné z deseti lokalit, v nichž Agentura působí od roku 2010," dodává Šimáček.

Strategický plán sociálního začleňování je základním dokumentem, který určuje harmonogram činností pro tři roky v každém místě, kde Agentura působí. Tento plán (do jeho přípravy bylo zapojeno 73 osob rozdělených do čtyř pracovních skupin) byl v Chomutově vzat na vědomí radními města na začátku června minulého roku a v září doporučen zastupitelům ke schválení. Na zářijovém jednání zastupitelů však bylo schvalování plánu vyřazeno z jednání. Na listopadovém jednání k němu zastupitelé nepřijali žádné z navrhovaných usnesení, proto nebyl schválen.

Neschválení plánu tak významně zbrzdilo další pokračování standardizovaného procesu působení Agentury v lokalitě, kde pracuje. Přesto se během působení Agentury v Chomutově podařilo ve spolupráci s neziskovým a soukromým sektorem prosadit několik opatření vedoucích k podpoře začlenění sociálně vyloučených obyvatel. Je to například vytvoření 10 sociálních bytů pro rodiny s dětmi, které úzce spolupracují s terénním sociálním pracovníkem, dalších 24 bytů je v přípravě, a podání dvou projektových žádostí na vznik sociálních firem, které zajistí zaměstnání ženám i mužům s nízkou kvalifikací.

Na půdě pracovní skupiny Lokálního partnerství pro bydlení byla identifikována potřeba zřízení noclehárny pro osoby bez přístřeší a azylového domu pro rodiny s dětmi . Město tuto potřebu akceptovalo a zahrnulo ji do aktualizace Komunitního plánu sociálních služeb.

Agentura pro sociální začleňování působila v Chomutově od ledna 2010, kdy město samo podalo přihlášku do výběrového řízení na nové lokality, s nimiž bude Agentura spolupracovat. Město v něm formulovalo svá očekávání od spolupráce. Jednalo se například o zvýšení zajištění rovných příležitostí pro všechny děti, přeměnu sociálně vyloučených lokalit na standardní městské části nebo zajištění působení 16ti terénních sociálních pracovníků ve městě.

Více informací:

Martin Šimáček
Tel.:
777 787 974
Mail: simacek.martin@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X