Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

22. 8. 2016 17:32

Ministr Jiří Dienstbier a zástupci Agentury navštívili Český Krumlov a Větřní

Ministr Jiří Dienstbier společně s pracovníky vládní Agentury pro sociální začleňování dnes navštívil město Český Krumlov a sousedící obec Větřní. Se starosty obcí Daliborem Cardou (ĆSSD) a Antonínem Krákem (ČSSD) jednal o možnostech spolupráce s Agenturou pro sociální začleňování. Ta už v minulosti působila v lokalitě Větřní.

Agentura nabízí obcím metodickou podporu práce s lidmi žijícími v sociálně vyloučených lokalitách. Obce zapojené do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám mají nově možnost žádat i o projektové prostředky na podporu sociálního začleňování, např. na komunitní práce nebo rekonstrukci budov. „Ve svých počátcích Agentura nabízela zejména metodickou pomoc, jsem rád, že během mého mandátu se tuto asistenci podařilo výrazně posílit a nabídnout obcím i finanční prostředky tak nezbytné pro uskutečnění sociálních projektů,“ řekl ministr Dienstbier.

V Českém Krumlově ministr Dienstbier za doprovodu vedení města navštívil městskou ubytovnu, která lidem v nouzi nabízí nejen přístřeší, ale i navazující sociální služby. Dalším bodem programu ministra byla návštěva sociálně vyloučené lokality Vyšehrad. V Českém Krumlově žije v sociálně vyloučených lokalitách přibližně 350 osob. Město jako nástroj k práci s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách využívá kromě jiného vlastní bytový fond v rozsahu 160 bytů. Podle starosty města Dalibora Cardy sociální služby ve městě fungují dobře, nyní je v plánu jejich posílení vybudováním zázemí v prostorách bývalé celnice. Město se v neposlední řadě zaměřuje na práci s dětmi a mládeží prostřednictvím dvou nízkoprahových center.

V obci Větřní se ministr Dienstbier setkal se zástupci města i místního komunitního centra. S pracovníky neziskové organizace hovořil o typech podpory, kterou mohou pracovníci Agentury poskytnout i neziskovému sektoru při žádostech o dotace. Nejen pro práci s rodinami s dětmi funguje v obci Větřní také terénní pracovník, zřízený během předchozí spolupráce s Agenturou, nebo dluhová poradna.

Vládní Agentura pro sociální začleňování plánuje s oběma obcemi dále jednat a nabídnout jim konkrétní možnosti případné spolupráce. Ta by se mohla zaměřit například na oblasti bydlení, bezdlužnosti, zaměstnanosti či vzdělávání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X