Stránka byla přesunuta do archivu

11. 3. 2016 17:44

Náměstkyně ministra Martina Štěpánková navštívila Ústecký kraj

Náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR, Martina Štěpánková, včera navštívila města Děčín a Ústí nad Labem. Setkala se s představiteli měst i neziskových organizací. Hlavními tématy byly problémy související s bydlením sociálně vyloučených obyvatel a návrhy jejich řešení. Dnes pokračovala cesta Ústeckým krajem návštěvou měst Most a Chomutov.

Na cestě po Ústeckém kraji ji doprovázeli ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek, vedoucí Oddělení lokálních koncepcí a sociálního začleňování Radka Soukupová a další zástupci Agentury z řad lokálních konzultantů a expertů.

Čtvrtek 10. března 2016

V městě Děčín se náměstkyně ministra Martina Štěpánková setkala s primátorkou Marií Blažkovou. Diskuze se týkala především připravovaných změn systému vyplácení sociálních dávek určených na bydlení, neodpovědného chování některých majitelů bytů a vysokých cen nájemného i možnosti zavedení technických a hygienických standardů pro nájemní byty. Na závěr setkání proběhla společná návštěva dvou sociálně vyloučených lokalit, a sice ulice Krátká a sídliště Boletice nad Labem.

Na návštěvu v terénu navázalo v Ústí nad Labem debatní setkání s představiteli měst Ústeckého kraje a zástupci neziskových organizací, mezi nimi například Člověk v tísni, Naděje či Spirála, k připravovanému zákonu o sociálním bydlení a k sociálním službám v oblasti bydlení. Toho se mimo jiné účastnili náměstkyně pro řízení sekce Sociální a rodinné politiky Ministerstva práce a sociálních věcí Zuzana Jentsche Stöcklová a ředitel odboru sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení David Pospíšil.

Na závěr dne proběhlo v Mostě neformální setkání se zástupci vedení obcí Most, Litvínov a Obrnice, které se vedle dvou náměstkyň a reprezentantů Úřadu vlády ČR, resp. Agentury pro sociální začleňování, zúčastnila i zástupkyně vládního zmocněnce pro Ústecký kraj, Gabriela Nekolová. Všichni přítomní se shodli na přínosu připravovaného dokumentu „Problémy související s bydlením sociálně vyloučených obyvatel a návrh jejich řešení“. Diskutovaným tématem byly mimo jiné podmínky výzev programu IROP v oblasti sociálního bydlení či překážky v sociálním podnikáním samotnými obcemi.

Pátek 11. března 2016

Návštěva Ústeckého kraje pokračovala i dnes, kdy se uskutečnil výjezd čtyř náměstkyň do měst Most a Chomutov. K náměstkyním Martině Štěpánkové (MLP) a Zuzaně Jentsche Stocklová (MPSV) se na jejich cestě Ústeckým krajem připojily ještě Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ministerstva pro místní rozvoj, a Jana Vildumetzová, náměstkyně pro řízení Sekce veřejné správy Ministerstva vnitra.

Náměstkyně zahájily společně s náměstkyní primátora pro sociální oblast, Markétou Starou, a dalšími představiteli města Most, dnešní den návštěvou mosteckého sídliště Chanov a lokality „Ve Stovkách“. Následoval kulatý stůl k problematice možných legislativních úprav v oblasti bydlení se zástupci bytových družstev a SVJ. Diskuze se týkala připravovaného materiálu, zejména aktuálních problémů souvisejících s bydlením v bytových domech v souvislosti s pronajímáním bytů, jejich přeplněností, výskytem hmyzu a nevhodným chováním některých obyvatel bytových domů.

Obou aktivit se dále účastnili zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva spravedlnosti a Agentury pro sociální začleňování.

V Chomutově proběhla za účasti primátora města Daniela Černého a jeho náměstka Mariana Bystroně, návštěva inovativně rekonstruovaného bytového domu, takzvaného Experimentu, a debata o nástrojích sociálního začleňování. Poté proběhla debata v kavárně Atrium, kde se mimo jiné řešila problematika sídlišť, postavení majitelů bytových jednotek, kde významnou část bytového fondu vlastní „podnikatelé s chudobou“. V některých domech, kde významnou část bytů vlastní a pronajímají spekulanti, neplatí za tyto byty do fondu oprav, ani platby za energie. SVJ se tak dostává do druhotné platební neschopnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X