Stránka byla přesunuta do archivu

27. 5. 2011 11:43

Parlamentní seminář - ASZ: Přímá pomoc obcím v sociálně vyloučených lokalitách

Ve čtvrtek 19. května 2011 se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky uskutečnil seminář s názvem „Agentura pro sociální začleňování: přímá pomoc obcím v sociálně vyloučených lokalitách". Seminář byl pořádán pod záštitou Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti vedené poslankyní Helenou Langšádlovou.

Semináře se zúčastnilo více než 100 poslanců, senátorů, zástupců měst a obcí, resortů i neziskových organizací a novinářů.

Seminář zahájili úvodním slovem poslankyně Helena Langšádlová. Ta ve své řeči zdůraznila potřebu rovných příležitostí a uplatňování rovných občanských principů pro všechny členy společnosti. Po ní vystoupila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, která vyzdvihla komplexnost řešení problematiky sociálního vyloučení, kterou právě Agentura nabízí. Jako třetí řečník promluvil ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Poté byla účastníkům představena metoda práce Agentury v obci na vybraném příkladě lokality Teplá a Toužim. Lokální konzultant Alexander Olah a vedoucí Oddělení lokálních koncepcí Jakub Švec popsali fungování Agentury v místě od jejího vstupu do obce přes jednotlivé aktivity vedoucí k ustavení lokálního partnerství, přípravě strategického plánu sociálního začleňování a jednotlivých projektů až po přípravy k ukončení spolupráce a předání fungujícího systému do správy obce po třech letech.

Na toto představení navázala prezentace šesti vybraných opatření, která Agentura společně s partnery (obcemi, neziskovými organizacemi, školami, úřady práce a dalšími) pomáhá zavádět do terénu a která jsou příkladem úspěšných opatření na podporu sociálního začleňování.

Šlo o následující opatření (pod odkazy si můžete prohlédnout jednotlivé powerpointové prezentace):

- Deset procent pracovních míst vyhrazených ve veřejných zakázkách pro dlouhodobě nezaměstnané v Mostu - A.Zieglerová (ASZ)

- Sociální firma Aver Drom v Přerově - M.Navrátil / G.Melková (ASZ)

- Podpora přechodu ze základních škol na střední školy v Mostě - A.Zieglerová (ASZ)

- Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově -K.Dosoudilová (ASZ)

- Podpora inkluzivního vzdělávání v Přerově – zástupce ZŠ Boženy Němcové

- Podpora asistentů pedagoga - V.Piorecký (ASZ)

- Systém prostupného bydlení v Chebu – M.Šimáček (ASZ)

Posledním bodem programu před závěrečnou diskuzí byla osobní výpověď obyvatelky sociálně vyloučené lokality. Jak vypadá její život v lokalitě Dobrá Voda na Karlovarsku přiblížila Klára Berkyová, která v místě žije už sedmnáct let. V současnosti je zaměstnaná jako asistentka pro práci s dětmi u občanského sdružení Český západ, které v lokalitě působí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X