Stránka byla přesunuta do archivu

19. 1. 2016 12:32

Vláda ČR vzala na vědomí zprávu o hodnocení činnosti Agentury pro sociální začleňování

Vláda na svém zasedání 18. ledna 2016 odsouhlasila vyhodnocení činnosti Agentury pro sociální začleňování z let 2010 – 2015.

Materiál obsahoval také vyhodnocení účinnosti intervencí Agentury pro sociální začleňování od doby jejího vzniku do současnosti a informace o plánované realizaci Individuálních systémových projektů v letech 2016 až 2022.

Hodnotící zpráva podrobně popisuje přínosy a výstupy dvou rozsáhlých projektů, které Agentura realizovala v letech 2010-2012 a 2013-2015. Materiál se také věnuje popisu současného stavu v oblasti sociálního vyloučení v ČR, postavení Agentury ve struktuře veřejné správy, popisu intervenčního schématu činnosti Agentury v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Hodnotící zpráva vychází především z výsledků tří externích evaluací činnosti Agentury, které byly provedeny v letech 2011, 2012 a 2015.

„Provedené evaluace se shodují na tom, že Agentura pro sociální začleňování je funkčním nástrojem státní správy v boji proti sociálnímu vyloučení jak na celostátní, tak na lokální úrovni. Za sedm let své existence se Agentura pro sociální začleňování etablovala především jako nástroj pomoci obcím při realizaci komplexních politik sociálního začleňování. Ve všech evaluovaných obcích se naprostá většina místních aktérů shodla na tom, že spolupráce s Agenturou byla pro obec přínosem," uvádí k hlavním závěrům evaluace ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Od založení Agentury do současnosti projevilo zájem o součinnost s Agenturou při řešení problému sociálně vyloučených lokalit v pěti náborových cyklech celkem 169 obcí. Agentura přitom dosud intervenovala či intervenuje v 58 obcích (či mikroregionech). Poptávka obcí po spolupráci s Agenturou opakovaně převyšuje možnosti Agentury dané personálními a materiálními kapacitami.

Agentura pro sociální začleňování aktuálně připravila dva rozsáhlé individuální projekty pro období 2016-2022. První zajistí pokračování většiny aktivit Agentury v regionech i na celostátní úrovni, druhý se zaměří na rozsáhlou podporu inkluzivního vzdělávání v místech, kde se vyskytují sociálně vyloučené lokality. Díky těmto projektům bude moci Agentura v rámci takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám poskytnout komplexní dlouhodobou podporu více než 70 obcím s výskytem sociálně vyloučených lokalit a dalším 40 obcím pak bude krátkodoběji pomáhat s dílčím řešením projevů chudoby a sociálního vyloučení. Obce, případně celé mikroregiony zapojené do Koordinovaného přístupu tak budou moci získávat prostředky ze tří významných operačních programů dotací Evropské unie určených na podporu sociálního začleňování.


Více informací:
http://www.socialni-zaclenovani.cz/agentura-pro-socialni-zaclenovani-zverejnila-vysledky-evaluace-sve-cinnosti-v-18-obcich-a-mestech

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X