Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

16. 1. 2017 14:53

Vláda projednala plán úkolů v oblasti bydlení v sociálně vyloučených lokalitách

Vláda se na svém jednání v pondělí 16. ledna 2017 věnovala problémům s bydlením v sociálně vyloučených lokalitách. Tématem byly především dluhy za služby. Někteří majitelé bytů mají vůči společenstvím vlastníků jednotek nebo družstvům dluhy za služby, přestože jsou jim tyto náklady hrazeny v dávkách na bydlení.

Vláda se problémům s bydlením věnuje dlouhodobě. Bod pondělního jednání nazvaný Plán úkolů v oblasti bydlení shrnoval, jak jednotlivé rezorty splnily úkoly zadané vládou v červenci letošního roku.

Podle ministra Chvojky je zásadní, aby „nájemníci a majitelé bytů, kteří si plní všechny své povinnosti, nedopláceli na nájemníky a majitele, kteří si povinnosti neplní. Problémem, který ukazují naše analýzy,“ říká ministr Chvojka, „je například neplacení záloh na služby. Když část vlastníků bytů tyto služby nehradí, musejí pak ostatní majitelé platit větší zálohy na služby, aby sami o teplou vodu nebo teplo nepřišli“.

Obchodníci s chudobou podle ministra Chvojky také zneužívají mezeru v zákoně, kdy nemusejí vyúčtovávat zálohy na služby hrazené v dávkách na bydlení. „Nejenže tedy v některých případech nehradí zálohy správcům nemovitostí, ale navíc se v praxi setkáváme i s tím, že nepoctiví majitelé bytů vykazují přemrštěnou výši těchto záloh,“ vysvětluje ministr Chvojka.

Tyto problémy díky koordinační práci ministra pro lidská práva odstraní v nejbližší době ministryně práce a sociálních věcí. Na ní bude, aby předložila novelu zákona o státní sociální podpoře, která umožní požadovat po majitelích bytů podrobný rozpis záloh a jejich zúčtování.

K omezení byznysu s chudobou přispěje i nová cenová mapa, díky které bude ministerstvo pro místní rozvoj poskytovat orientační přehledy o cenách nájemného v jednotlivých místech.

Významný úkol, který bude za koordinace ministra pro lidská práva pokračovat do konce srpna, bude stanovení hygienických standardů bydlení, např. způsobu, jakým bude možné určit přiměřený počet osob obývajících jeden byt. Tyto standardy jsou vedle již existujících standardů stavebně technických, důležité i pro dobrou účinnost připravovaného zákona o sociálním bydlení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X