Stránka byla přesunuta do archivu

30. 7. 2014 9:24

Vláda schválila výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování za rok 2013

Praha, 30.7.2014 - Vláda dnes na svém jednání schválila výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování za rok 2013. Ta podrobně shrnuje výsledky práce Agentury v městech a obcích, v nichž pomáhá řešit zhoršenou sociální situaci jejich obyvatel. Zpráva shrnuje i spolupráci s kraji, podporu městům, ve kterých se konala protiromská shromáždění a další aktivity Agentury.

„Po šesti letech dosahuje Agentura ve spolupráci s obcemi a dalšími partnery zřetelné výsledky. Má zázemí více než 50 profesionálů a odborného know-how. Je připravena řešit problém nárůstu sociálně vyloučených lokalit na území České republiky,“ říká ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

„Na začátku ledna a července loňského roku jsme přibrali nová města a obce ke spolupráci, na konci června jsme devět měst po třech letech opustili. V nich za námi zůstala řada dobrých výsledků. V Obrnicích vzniklo centrum, které dává zázemí čtyřem druhům sociálních služeb, v Bruntále, Jirkově a Kutné Hoře se rozvinulo sociální podnikání, které zaměstnává dlouhodobě nezaměstnané, v Bruntále a Jirkově jsme pomohli se zavedením systému prostupného zaměstnávání, který pomáhá zvyšovat šance nezaměstnaných na uplatnění na trhu práce,“ shrnuje výsledky tříleté spolupráce Martin Šimáček.

Agentura městům, se kterými spolupracovala, pomáhala s přípravou strategického plánu pro oblast sociálního začleňování. Na něj pak navazovala podpora při přípravě konkrétních projektů do evropských či národních dotačních programů. V roce 2013 takto bylo schváleno a realizováno 98 projektů, s jejichž přípravou Agentura pomáhala. Obcím a městům přinesly prostředky ve výši více než 663 milionů korun na podporu sociálního začleňování a měly dopad na více než 12 tisíc lidí.

Agentura v roce 2013 pokračovala ve spolupráci s některými kraji. Konkrétně se jednalo o Ústecký, Karlovarský, Olomoucký, Moravskoslezský a Liberecký kraj. Kraje ve spolupráci s Agenturou připravily rozsáhlé projekty na podporu sociálních služeb. Agentura spolupracovala na přípravě regionálních projektů i s krajskými pobočkami Úřadu práce. Díky nim vznikly desítky dotovaných míst pro dlouhodobě nezaměstnané.

„Uplynulý rok se také nesl ve znamení opakovaných protiromských shromáždění na několika místech republiky. Pracovníci Agentury byli v 15 případech přímo na místě pochodů, monitorovali situaci a nabízeli samosprávě a policii podporu při součinnosti a mírnění dopadů na obyvatele těchto míst,“ dodává Šimáček.

Agentura v roce 2013 také pokračovala v dohledu nad naplňováním Strategie boje proti sociálnímu vyloučení a ve spolupráci s jednotlivými ministerstvy při přípravách nového programového období dotačních fondů Evropské unie pro roky 2014-2020. Agentura také pokračovala v přípravách kampaně proti násilí z nenávisti, která začne být realizována v tomto roce.

Více informací:

Martin Šimáček, tel.: 777 787 974


Ke stažení:

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X