Stránka byla přesunuta do archivu

8. 7. 2013 14:20

Vláda vzala na vědomí výroční zprávu Agentury za rok 2012

Praha, 8.7.2013 – Vládní zmocněnkyně pro lidská práva předložila 3. července na jednání vlády výroční zprávu Agentury pro sociální začleňování a vláda ji vzala na vědomí. Zpráva podrobně představuje výsledky práce Agentury ve 26 městech a obcích republiky, se kterými v minulém roce Agentura spolupracovala, projekty na podporu sociálního začleňování, které obcím pomohla připravit.

Agentura v uplynulém roce na lokální úrovni spolupracovala téměř se třemi desítkami měst a obcí. Pomáhala jim zmapovat situaci v oblasti sociálního vyloučení a za účasti zástupců města, škol, policie i místních organizací připravit společný tříletý plán toho, jak řešit nejvážnější problémy, které tento problém obcím přináší. Na centrální úrovni pak ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro lidská práva koordinovala naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení a spolupracovala s ministerstvy a dalšími orgány veřejné správy v oblasti sociálního začleňování.

Zpráva shrnuje, že obcím a městům, které spolupracují s Agenturou, bylo během roku 2012 schváleno celkem 37 projektů na podporu sociálního začleňování hrazených z evropských i národních dotačních titulů. Ty podpoří více než 10 tisíc osob a městům a obcím přinesou prostředky ve výši 487 milionů korun.

Konkrétními příklady takových projektů jsou například rozsáhlý individuální projekt města Kadaň. Ten tomuto severočeskému městu, v němž se stranou od města v blízkosti areálu elektrárny nachází sociálně vyloučená lokalita Prunéřov, umožní financovat pracovní poradenství, dluhové poradenství, nízkoprahový klub pro děti a mládež i hradit terénní sociální pracovníky a sociálně aktivizační služby pro práci s rodinami a dětmi. Další severočeské město Jirkov připravilo za podpory Agentury projekt s názvem Jirkov dává šanci. Díky tomuto projektu se někteří dlouhodobě nezaměstnaní obyvatelé města zúčastní rekvalifikačních kurzů a následně budou moci získat na dočasnou dobu práci na místech, která v rámci projektu ve městě vznikla. Západočeské město Cheb zase ve spolupráci s Agenturou v roce 2012 spustilo systém prostupného bydlení. Ten nabízí alternativu k předražovaným ubytovnám a lidé v něm mohou přecházet z krátkodobého krizového bydlení na ubytovnách a v azylovém domě do tréninkových bytů s doprovodnými sociálními službami a z nich, pokud plní všechny podmínky, až do standardních bytů s dlouhodobými nájmy.

Zpráva také potvrzuje, že obce a města, která s Agenturou spolupracují, mají při podávání projektových žádostí vyšší úspěšnost. Ta bývá obvykle kolem 10 až 15ti procent. Obce a organizace, které využívají podporu Agentury, při podávání projektů bývají úspěšné až v 35 procentech případů.

Agentura během roku 2012 také výrazně rozšířila spolupráci s kraji, především Ústeckým a Moravskoslezským krajem. Začala rozvíjet i spolupráci s Libereckým, Karlovarským, Olomouckým a Jihočeským krajem.

V závěru roku Agentura představila rozsáhlou Příručku pro obce, ve které shrnuje konkrétní postupy a návody i příklady dobrých praxí v sociálním začleňování.

Výroční zprávu o své činnosti vypracovává Agentura pro sociální začleňování každoročně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva ji předkládá vládě. Celou výroční zprávu si můžete přečíst na webové stránce Agentury.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X