Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Rozhovory - online

Ptali jste se ministra Cyrila Svobody

Otázky a odpovědi

Hanka R., 27. 4. 2009, 14:53
Jak jste spokojen s výsledky schůzky ministrů v Mariánských lázní?
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:35
Já velmi, podařilo se dosáhnout společného postoje a protože jsme předvedli organizaci neformálního zasedání na špičkové úrovni. Takže jsem si jist, že si každý z účasntíků setkání odnesl nejlepší možné dojmy. Moc Vám děkuji za Váš zájem a otázky. Těším se na příští možnost s Vámi komunikovat.
Jarda z Prahy, 27. 4. 2009, 14:53
Co to vlastně znamená "kohezní politika"? Pro běžného smrtelníka je to nesrozumitelné. Děkuji.
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:33
Koheze znamená soudržnost. To znamená spojené úsilí lidí v regionech pečovat o své vlastní životní podmínky. K tomu se zpracovávají projekty, které lze financovat z prostředků EU.
Milan Kupec, 27. 4. 2009, 13:33
Dobrý den pane ministře, jak odhadujete výsledky KDU-ČSL v následujících volbách do Evropského parlamentu a následně do Poslanecké sněmovny? Nebojíte se, že v některých volbách nepřekročíte hranici 5%? Děkuji.
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:26
Nebojím se, že bychom nepřekročili 5% hranici. Budu považovat za velmi dobrý výsledek, kdybychom udrželi dva mandáty v EP. A pokud jde o volby do PČR, zeptejte se mě den po sjezdu.
Kamil, 27. 4. 2009, 11:54
Dobrý den, co prosím Vás jako křesťanský demokrat říkáte na komunistickou minulost nového premiéra Fischera, a možných ministrů Füleho a Kohouta? Myslíte, že ji máme přehlédnout? Děkuji.
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:24
Všichni tři členové vlády se osvědčili za demokratického režimu ČR. Nicméně ze symbolického pohledu by bylo bývalo lepší, kdybychom do vlády delegovali lidi, kteří nemají žádnou komunistickou minulost - je také dost schopných, kompetentních, pracovitých, odpovědných a nadějných lidí.
člen Syndikátu novinářů ČR, 27. 4. 2009, 10:38
Dobrý den pane ministře.Proč byla na Vaši akci předsednictví v Mariánských Lázních odmítnuta akreditace některým českým novinářům úředníky Úřadu vlády z důvodu nesouhlasného stanoviska bezpečnostních složek? Kdo jsou tyto bezpečnostní složky a jaká mají kritéria k vydávání akreditací?Hrozil snad nějaký atentát nebo jsou dotyční někomu "jen" nepohodlní?
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:21
Nic o tom nevím.
David Polák, 27. 4. 2009, 9:53
Vážený a milý pane ministře, chtěl bych se Vás zeptat, jestli Vám Vaši zahraniční kolegové (ministři členských zemí pro regionální rozvoj) říkali, že jim vadí nebo že jsou nespokojeni, ba i dokonce znechuceni pádem vlády ČR v době, tak velmi dobrého předsednictví EU. Dále bych Vám chtěl říci, že jsem velice spokojen z dosavadním Českým předsednictvím Evrospké Unie, neboť toto předsednictví je a bylo zatím nejlepším od založení EU. Ze začátku to vypadalo, že to nezvládneme, ale pak jsme vše vyřešili a já jsem Vám za to rád. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď. S úctou a pozdravem David Polák (16 letý mladík, člen Mladých Konzervativců a budoucí poslanec PČR)
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:20
Pochopitelně mi nic takového ministři neříkali. Je přeci nezdvořilé, přijmout pohostinství předsednické země a stěžovat si na její poměry.
rusty, 27. 4. 2009, 8:58
dobry den. vase neformalni jednani ministru probehlo az po padu vlady - v cem by bylo jine, kdyby vlada nepadla? dekuji.
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:16
Nepochybně by byla lepší účast zástupců jednotlivých členských zemí, protože by jednali s ministrem, který je a bude ministrem. Takto mluvili s ministrem v demisi a s novým ministrem, který to má dopředu už také spočítané. Nicméně obsahově bylo neformální zasedání mimořádně úspěšné, protože jsme dosáhli jednomyslně společného komuniké, to se zatím v dějinách těchto setkání nestalo.
Jan Hojer, 27. 4. 2009, 8:58
Dobrý den pane Svobodo, jak prosím Vás hodnotíte dosavadní české předsednictví a jak ho hodnotíte vzhledem k pádu vlády? Čeho jsme dosáhli a čeho jsme nedosáhli? Budeme se na české předsednictví zpětně moci dívat jako na český úspěch?
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:11
Podle mého názoru především předseda vlády odvedl velký výkon, ale jinak v učebnicích bude zaznamenáno, jenom jako předsednictví, které bylo poškozeno pádem vlády. A jako silný argument pro Lisabonskou smlouvu, abych měli jednoho předsedu pro Evropskou radu. Nezbývá nám nic jiného než zbytek předsednictví přežít.
Petra Spáčilová, 27. 4. 2009, 8:42
Vážený pane ministře, když se na "Vašem" neformálním zasedání ministrů pro regionální rozvoj objevilo pouze 7 ze 26 ministrů, řekl jste, že to je důsledkem pádu vlády a Vaše vyjádření k tomu vyzněla velmi negativně. Na druhou stranu pan Zaorálek řekl, že agenda Vaší neformálky nebyla zajímavá, a že proto přijelo málo ministrů, že prý to s pádem vlády nesouvisí. Můžete mi toto nějak blíže objasnit? Skutečně nás Evropa nebere vážně, jak uvádí média a koaliční strany, anebo pád vlády naši pověst nepoškodil, jak tvrdí ČSSD? Děkuji.
zodpovězeno, 27. 4. 2009, 15:07
Co lze očekávat od ČSSD, když vládu shodila. Já mám pravdu. Zaorálek ne.

Rozhovor ukončen.