Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

17. 9. 2014 10:52

Portfolio spravedlnosti není prohra, ale výzva

Minulý týden média věnovala velkou pozornost rozhodnutí designovaného předsedy Evropské Komise Jean-Claude Junckera svěřit kandidátce na eurokomisařku nominované Českou republikou portfolio zahrnující agendu spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví. Jeho rozhodnutí se dočkalo řad rozporuplných reakcí a hodnocení od akademiků i politiků.

Středečnímu oznámení o rozdělení jednotlivých postů v Komisi předcházela velmi složitá jednání nejen na unijní, ale také na národní úrovni. Nalézt kandidáta, který by uspěl v konkurenci sedmi bývalých komisařů a pěti bývalých premiérů, bylo nelehkým úkolem. Při přetahované mezi členskými státy hraje roli celá řada kritérií, protože Komise musí být především vyvážená, a to nejen z hlediska politického či geografického, ale také pokud jde o rovnováhu mezi muži a ženami i skupinami členských států.

Důvěryhodná pozice se buduje roky

V době, kdy vláda zvažovala oblasti, o které by v budoucí Komisi měla zájem, jednoznačně vycházela z kvalifikačních předpokladů české nominantky, paní ministryně Věry Jourové. Získání portfolia regionálního rozvoje patřilo spolu s dopravou a meziinstitucionálními vztahy k našim klíčovým prioritám. Během rozhovorů s hlavními unijními představiteli jsme zaznamenali jednoznačně pozitivní reakci na změnu kurzu v přístupu České republiky k Evropské unii a řada partnerů nás ujistila o své ochotě spolupracovat s českou vládou.

Nicméně image důvěryhodného partnera se v Evropské unii buduje léta, nikoliv měsíce. Náš obraz je prozatím stále poznamenán tím, jak na unijní úrovni vystupovaly předchozí pravicové vlády, jejichž pohled na pozici ČR v EU nebyl vždy jednotný. Naši snahu komplikovala i ozvěna korupčních skandálů souvisejících s čerpáním evropských fondů a dalších selhání. V tomto ohledu je před námi stále hodně práce a já pevně doufám, že i paní ministryně Jourová svým vystupování v roli komisařky pomůže budovat pozitivní obraz České republiky v Bruselu.

Její pozice rozhodně nebude jednoduchá. Do jejích kompetencí spadají mimořádně komplexní iniciativy, které měla v předchozí Komisi na starosti jedna z nejzkušenějších političek, místopředsedkyně Komise Viviane Redingová. V podstatě se jedná o soubor opatření, jež se dlouhodobě snaží Komise prosadit a kde se doposud nepodařilo sladit pozice členských států. Náročnost tohoto portfolia spočívá především v nutnosti vést složitá jednání a hledat vyvážený konsensus v oblastech zvlášť citlivých pro členské státy.

Skutečnost, že Jean–Claude Juncker svěřil tuto oblast právě paní ministryni Jourové, svědčí o jeho důvěře v její vyjednávací schopnosti a zkušenosti s různorodým právním prostředím členských států.

Bohatá agenda

Je pravdou, že se nejedná o čistě ekonomické portfolio, po kterých toužila řada členských států, což je v současné ekonomické situaci zcela pochopitelné. Nicméně agenda spolupráce v oblasti spravedlnosti je druhou stranou mince fungujícího vnitřního trhu. Svobodný pohyb osob, služeb a kapitálu na vnitřním trhu vyžaduje také kvalitní právní rámec pro uplatnění těchto svobod a usnadnění podnikání. Vyžaduje prostor pro spolupráci justičních orgánů i prostor pro účinnou spolupráci proti zneužívání těchto svobod kriminální činností. Navíc do portfolia paní ministryně patří iniciativy, jejichž úspěšná implementace má přispět k dokončení a efektivnímu fungování digitální vnitřního trhu a usnadnit situaci malých a středních podniků.

V oblasti ochrany spotřebitele bude muset v rámci své agendy Věra Jourová reagovat mimo jiné na rychle se vyvíjecí digitální prostředí a bude muset nastavit právní prostředí tak, aby byly vyváženy principy ochrany spotřebitele a zároveň nebyly vytvářeny překážky pro podnikání na vnitřním trhu. Velkou výzvu osobně spatřuji v modernizaci legislativy upravující ochranu osobních údajů, aby byla zajištěna jejich bezpečnost, ale nevznikla nadměrná administrativní zátěž pro podnikatele, a to především při nakupování on-line. Jako komisařka bude mít také vliv na dohodu se Spojenými státy o ochraně osobních údajů.

Když hodnotím úsilí, které dosud tato vláda vynaložila a výsledky, jichž jsme v Unii dosáhli, nejedná se o prohru. Portfolio, které bylo naší nominantce přiděleno, není ryze ekonomické, ale je ambiciózní a vyžaduje obrovskou míru zodpovědnosti. Česká republika dostala důvěru ostatních členských států. Avšak stále má před sebou obdobně jako Věra Jourová řadu nelehkých jednání a musí ostatní přesvědčit o svých schopnostech. Věřím, že za pět let budeme působení české komisařky hodnotit jako velmi úspěšné. Stejně jako na nás, je především na ní samotné, jak se s úkoly, které před ní stojí, vyrovná.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X