V médiích

22. 4. 2024 9:19

CNN Prima NEWS - Partie Terezie Tománkové, 21. 4. 2023

Kroky ANO v případě důchodové reformy jsou motivovány zbabělostí. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Reagoval tak na skutečnost, že zástupci největšího opozičního hnutí zrušili svou účast v diskusi s představiteli vlády. Informoval o tom Pražský hrad, prezident Petr Pavel chtěl debatu koalice s opozicí moderovat. Z bitvy jsme neutekli, reagovala na Dvořákova slova poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Co předvedlo ANO, byla smutná ukázka toho, jak se zbavit odpovědnosti. Důchodová reforma je dlouhodobá záležitost. Jednání má vést vláda s opozicí. Pokud opozice odmítne pozvání od prezidenta, který chce debatu moderovat, je to na pováženou. Vaše kroky jsou motivovány zbabělostí,“ řekl Dvořák Jermanové.

Členka ANO ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že její hnutí z bitvy neuteklo. Podle Jermanové bylo poslední kapkou pro ANO vystoupení premiéra Petra Fialy (ODS) na ostravském kongresu občanských demokratů. Šéf ODS tehdy prohlásil, že vláda reformu prosadí, ať už k tomu dá opozice souhlas, nebo ne.

„Červená linie je pro nás věková hranice. Pro nás je to 65 let, ani o měsíc víc. Jsou tam i další věci, se kterými máme problémy. Co předkládá vláda, není důchodová reforma, jde spíše o úpravu parametrů,“ dodala opoziční politička.

Na to Dvořák reagoval následovně: „I pan prezident potvrdil, že během jednání na Hradě padlo ze strany ANO souhlasné stanovisko k tomu, že o hranici 65 let je potřeba diskutovat. Pak otočili. Pro ANO bude jednodušší tu reformu nepodpořit a pak říct: ‚My jsme o ní nehlasovali.'“

Na důchodové reformě se neshodli ani hosté druhé části nedělní Partie. Místopředseda STAN Jan Farský označil hnutí ANO za populistickou stranu: „Potíž populistických stran je v tom, že sahají po hlasech voličů, ať jsou kdekoliv. Nerespektují žádný dlouhodobý vývoj. Jejich cílem je vyhrát ve volbách, ne odvést dobrou práci pro naši zemi.“

Farského slova rozčílila poslance Jaroslava Bžocha (ANO). „Vždy skončíte u toho, že jsme populisté. Vaše vláda má nejnižší důvěru v historii, to o něčem svědčí. V důchodech chcete dělat pouze parametrické změny, tak si nenalhávejte, že jste udělali nějakou velkou reformu,“ reagoval.

Celý záznam pořadu můžete zhlédnout zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X