V médiích

15. 3. 2024 9:32

Lidovky: „Musíme ubrat ze záchrany planety.“ Podle ministra pro evropské záležitosti Dvořáka se zelený trend už přibržďuje

Zelený trend v Evropě se přibržďuje, říká ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Podle něj je sice třeba zachránit planetu, ale zároveň zachovat konkurenceschopnost průmyslu a určitý životní standard.

Ministr Martin Dvořák (STAN) připouští, že možná dojde i k posunutí termínu, do kdy chce Evropská unie dosáhnout uhlíkové neutrality. Tedy oddálení doby, kdy Evropa fakticky ukončí vypouštění plynů způsobujících oteplování planety do ovzduší.

Lidovky.cz: V posledních týdnech Evropu zasáhly protesty zemědělců. Vadí jim, že i na ně dopadá, byť se jich zatím přímo netýká, naplňování cílů evropské Zelené dohody, tedy snaha omezit změny klimatu. Má se vyhovět jejich požadavkům?
Není to problém jenom zemědělců. Co se týče Zelené dohody či Green Dealu, problém je ještě akutnější v automobilovém průmyslu a v řadě dalších oblastí. Je evidentní, že hodně prozelený trend se pomalinku přibrzďuje a velmi pravděpodobně v novém Evropském parlamentu bude přibrzďování ještě viditelnější. Na jedné straně je potřeba zachránit planetu, kterou chceme předat dětem a vnoučatům v obyvatelném stavu, na druhé straně je tu schopnost evropských firem a producentů konkurovat na světovém trhu firmám z Ameriky nebo z Číny či obecně z Asie.

Celý článek si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X