V médiích

22. 4. 2024 9:17

Novinky.cz: Odmítnutí ANO jednat o důchodové reformě je zbabělost

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) označil rozhodnutí opozičního hnutí ANO zrušit domluvené pondělní jednání na Pražském hradě s prezidentem Petrem Pavlem a vládní koalicí o důchodové reformě za zbabělost. Člen vlády to uvedl v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové na Primě.

„To, co předvedlo ANO, je opravdu velmi smutná ukázka, jak se zbavit zodpovědnosti… Myslím si, že ten poslední krok stranou, nebo spíš ústup, je ze všeho nejvíc motivován politicky, motivován zbabělostí. Prostě před volbami dělat nepopulární věci se nechce,“ poznamenal Dvořák na adresu nejsilnější opoziční strany a jejího kroku.

ANO tento týden oznámilo, že ruší pondělní domluvenou schůzku na Hradě vzhledem k opakovaným tvrzením premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS), že důchodovou reformu přijmou bez ohledu na jednání s opozicí.

„My jsme neutekli z bitvy. Důvodů, proč jsme se takto rozhodli, je víc. Poslední, který nás utvrdil v tom rozhodnutí, bylo vystoupení na kongresu ODS, kde bylo prohlášeno, že důchodová reforma projde sto osmičkou (108 hlasy koalice), že v podstatě opozici nepotřebují. My pak považujeme jakékoli jednání s takovýmto podtextem za nepřípustné,“ uvedla k tomu v Partii poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

Podotkla, že pro ANO je „červená linie“ maximální věk odchodu do důchodu 65 let, „ani měsíc navíc“. „To, co předkládá vláda, není důchodová reforma,“ doplnila Jermanová.

Podle Dvořáka se vláda pokoušela jednat o důchodové reformě i s opozicí. Jenže pro tu je prý mnohem jednodušší nechat v tom koalici, aby si to schválila a nesla všechna negativa a politické dopady, které z toho budou vyplývat. A poté říkat, že pro to nehlasovali a že jsou z obliga.

„Má to ten háček, že ANO tvrdilo a tvrdí, že má vlastní koncepci, kterou nikdy nikdo neviděl. Poslanec (Patrik) Nacher tvrdil, že dokonce poslal podklady na Hrad. Na Hradě opět říkají: ,My je nemáme,‘,“ uvedl ministr.

„Myslím si, že je nezodpovědné a zbabělé utéct od jednacího stolu u takhle citlivého tématu, které bude nepochybně přesahovat ne do příští vlády, ale do několika dalších vlád, protože to ovlivňuje život generací,“ dodal Dvořák.

Jermanová jeho tvrzení odmítla s tím, že hnutí ANO má svoje návrhy, které „opravdu poslali“, a jeho poslanec Aleš Juchelka o nich mluví v médiích neustále.

Článek si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X