Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 9. 2010 20:42

NERV: Sociální odvody by měly být nižší

Ekonomičtí experti souhlasí s filozofií vlády nezvyšovat složenou daňovou kvótu.

„NERV se ztotožňuje s vládní filozofií nezvyšovat složenou daňovou kvótu (poměr všech vybraných daní a odvodů k ročnímu HDP) a spíše ji držet na stávající úrovni. Pokud by vláda šla cestami změn, tak ve struktuře této složené daňové kvóty,“ řekl po jednání premiér Petr Nečas.

Vláda by podle ekonomů měla preferovat daně nepřímé, především DPH, a spíše v souvislosti s důchodovou reformou snížit odvody na sociální pojištění. „Tyto odvody jsou u nás skutečně rekordně vysoké, patříme mezi čtyři země, které mají nejvyšší odvody,“ dodal předseda vlády.

NERV

Členové Národní ekonomické rady vlády dnes probírali dále koncepční otázky jako je zákon o rozpočtové kázní, problematiku transparentnosti veřejných financí, možné vytvoření Národní rozpočtové rady nebo otázku školného.

„Je zpracován velice kvalitní model financování školného a studijních půjček. Práce postoupily poměrně daleko příslušnou projektovou skupinou NERVu. A také problematika růstu cen elektrické energie je věcí, ke které NERV má svůj pozitivní příspěvek a porada ekonomických ministrů i vláda jako taková podněty z NERVu v této oblasti využijí,“ řekl k jednání premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X