Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

30. 8. 2012 11:34

NERV se nyní zaměří na podporu ekonomiky

Předseda vlády společně s členy NERV prezentovali výroční zprávu za uplynulý rok a představili plán další činnosti. Ekonomická rada se nyní bude zabývat úspornými opatřeními a návrhy na podporu hospodářského růstu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Předseda vlády Petr Nečas představil na tiskové konferenci témata, kterými se bude Národní ekonomická rada vlády (NERV) v nejbližší době zabývat. „Členové NERV budou spolupracovat s týmem místopředsedkyně vlády Karolíny Peake na přípravě úsporných opatření, která mají snížit náklady veřejné správy v roce 2014 o 12 miliard korun a v dalším roce o 25 miliard korun,“ popsal první téma premiér Nečas.

Druhým tématem, kterým se NERV bude zabývat, jsou opatření na podporu ekonomiky. Vznikla k tomu nová pracovní skupina, ve které je 5 členů NERV, 5 náměstků ekonomických ministrů a 5 zástupců zaměstnavatelů. „Garantem skupiny je Tomáš Vrbík, hlavní poradce premiéra. To dokládá, jakou důležitost tomuto tématu přikládám,“ uvedl předseda vlády. Obě skupiny by měly prezentovat své závěry již za měsíc.


Výroční zpráva Národní ekonomické rady vlády: srpen 2011 – červenec 2012


Členové NERV shrnuli činnost jednotlivých pracovních skupin za uplynulý rok. Rada se zabývala zejména tématy rozpočtového rámce a kohezní politiky EU, krizí eurozóny, proexportními náměty, změnami ve financování vysokých škol a rozpočtovými otázkami. „Jsme rádi, že vláda dělá nutná, i když nepopulární, opatření a snaží se snížit naše zadlužování,“ uvedl člen NERV Tomáš Sedláček.

Jan Procházka z ekonomické rady podpořil snahu vlády přijmout letos finanční ústavu. „Jako členové Národní ekonomické rady vlády jsme se na tvorbě tohoto ústavního zákona velmi podíleli. Česká republika potřebuje fiskální brzdu,“ uvedl. Další člen NERV Michal Mejstřík zdůraznil zejména úlohu ekonomické diplomacie. „Vláda by se měla zaměřit na prioritní trhy pro český export a směřovat zde i své zahraniční cesty,“ uvedl Mejstřík.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

NERV

Národní ekonomická rada vlády vznikla v lednu 2009, aby pomohla vládě připravit protikrizová opatření. Od září 2009 byla její činnost pozastavena a téměř po roce se vláda v čele s Petrem Nečasem rozhodla její činnost obnovit. Od té doby se zabývá širšími tématy hospodářské politiky a reformními náměty. Rada má nyní 14 členů.

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie