Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

13. 9. 2013 13:07

Závěrečná zpráva z Analýzy implementace a efektivnosti stávajícího nastavení procesu RIA v ČR

Byla publikována závěrečná zpráva z Analýzy implementace a efektivnosti stávajícího nastavení procesu RIA v ČR zpracovaná v rámci projektu "Vytvoření podmínek pro systematické zkvalitňování procesu hodnocení dopadů regulace (RIA)" spolufinancováného z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ).

logo esf eu oplzz podporujeme

Předmětem analýzy bylo zpracování nezávislé evaluace stávajícího systému implementace procesu RIA v ČR, tj. analýzy jeho silných a slabých stránek, návrhu optimalizačních opatření a dalších doporučení pro zefektivnění zpracovávání hodnocení RIA (dále též jen „analýza“) a výkon činností s tím souvisejících. Tato analýza byla zpracovávána v rámci projektu Vytvoření podmínek pro systematické zkvalitňování procesu hodnocení dopadů regulace (RIA)“, spolufinancovaném z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Závěrečná zpráva z této analýzy byla zpracována na základě výstupů 4 různých šetření, a to jednak základního screeningu všech závěrečných zpráv RIA, zpracovaných a předložených na úrovni ústředních správních úřadů v období leden 2012 (nabytí účinnosti revidovaných Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace) až červen 2013, a dále hloubkového hodnocení 20 závěrečných zpráv RIA z příslušného vzorku. Evaluace dále sestávala z provedení dotazníkových šetření mezi zpracovateli RIA a absolventy kurzů RIA ze zaměstnanců ústředních správních úřadů mezi lety 2005 – 2009 a v neposlední řadě byly podklady ze šetření vyzískány na základě realizace hloubkových rozhovorů s důležitými vybranými aktéry ze skupiny respondentů čítající poslance, senátory, zástupce resortů a členy Komise RIA Legislativní rady vlády.

Doporučení ze závěrečné zprávy byly využity při přípravě Zprávy o účinnosti Obecných zásad pro hodnocení dopadů regulace (RIA), kterou vláda projednala dne 16. října 2013, na jejímž základě Úřad vlády předloží návrhy úprav Obecných zásad RIA v souladu s doporučeními obsaženými ve zprávě v termínu do 31. prosince 2013.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X