Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

14. 5. 2012 8:12

Zápis ze zasedání Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny dne 29 března 2012

Dne 29. března 2012 proběhlo zasedání Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny. Rada na začátku zasedání uvítala nové členy Bc. Jiřího Daniela, Bc. Věru Horváthovou a Jána Baloga, které vláda jmenovala do funkce 14. března 2012. V návaznosti na to projednala nové kandidáty na uvolněné místo v Radě a nominovala na post člena romského novináře Patrika Bangu. Členové Rady jmenovali dále Bc. Lýdii Poláčkovou do funkce místopředsedkyně Monitorovacího výboru Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách. Seznámili se také blíže s činností zmocněnkyně vlády pro lidská práva na podporu Romů a s aktivitami kanceláře Rady.

Zásadním bodem programu bylo projednání návrhu dotací pro rok 2012 rozdělovaných v rámci tří dotačních programů Úřadu vlády ČR na podporu integrace Romů. V rámci programu Podpora terénní práce Rada schválila návrh na podporu 40 žádostí o dotaci v celkové výši 10 milionů korun. V rámci Programu prevence sociálního vyloučení a komunitní práce doporučila vedoucímu Úřadu vlády ČR podpořit 31 projektů ve výši 9.850.000 Kč a programu Podpora koordinátorů pro romské záležitosti 13 projektů v celkové výši téměř pěti milionů korun. Členové Rady se v souvislosti s financováním romské integrace zabývali i postupně se snižujícím objemem finančních prostředků ze státního rozpočtu, které jsou do této oblasti investovány.

Ostře sledovaným tématem byl vývoj situace na Šluknovsku, kde došlo v druhé polovině roku 2011 k vyhrocení vztahů mezi romskou menšinou a většinovou společností. Ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách představil analýzu, jejíž cílem bylo zmapovat příčiny eskalace napětí a lokálních konfliktů na Šluknovsku. Analýza migračních trendů na Šluknovsku potvrdila, že problém migrace v regionu není tak výrazný, jak jej původně prezentovala média, spíše dochází ke zhoršení sociální situace vyloučených obyvatel a je zde nedostatečná kapacita sociálních služeb. Zmocněnkyně dále informovala o souhrnném materiálu Evaluace postupu státní správy při řešení situace na Šluknovsku,který se pokus zmapovat činnost, které vyvinuly klíčové resorty (zejména Ministerstvo vnitra, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo pro místní rozvoj), zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Policejní prezidium ČR, Ústecký kraj, ale i místní samosprávy při řešení situace na Šluknovsku. Materiál konstatuje i nekoordinovaný a málo efektivní postup veřejné správy během stupňování napětí v regionu a jeho následném řešení.
Členové Rady diskutovali, jaké aktivity by měla sama Rada a její členové vyvíjet za účelem zlepšení situace nejen na Šluknovsku, ale i v jiných oblastech České republiky.

Pravidelným bodem jednání Rady byl pokrok Ministerstva školství v proinkluzivní reformě českého školství a v naplňování strategických dokumentů směřujících ke zvýšení vzdělanostních šancí Romů. Dalším diskutovaným tématem byly dopady sociální reformy na obyvatele vyloučených lokalit, s kterými členy Rady seznámil ministr práce a sociálních věcí Dr.Ing. Jaromír Drábek, který na Radě prezentoval Analýzu dopadů balíčku úsporných opatření v sociální oblasti na obyvatele sociálně vyloučených lokalit.
Rada se v závěru informovala o pokroku v oblasti naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011 – 2015 a naplňování jednotlivých opatření a seznámila se s komplexním projektem sociálního začleňování města Ostravy Sociální inkluze Ostrava.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X