Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 8. 2012 14:18

Vláda zřídila pracovní skupinu pro řešení krizí v regionech

29.8.2012 (Praha) Tisková zpráva zmocněnkyně pro lidská práva: Vláda schválila návrh předsedy vlády Petra Nečase a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové a zřídila pracovní skupinu, která se sejde v případě, že bude nutné řešit eskalující sociální problémy v některém regionu. Zareagovala tak na loňské události na Šluknovsku a chce podobným situacím účinně předcházet.

Vyhodnotili jsme postup ministerstev a krajské samosprávy při řešení nepokojů na Šluknovsku a kriticky jsme přiznali, že mohl být jednotnější,“ uvedla zmocněnkyně Monika Šimůnková.

Především ministerstvo vnitra a ministerstvo práce byly vloni v létě hodně aktivní, v regionu působí noví policisté v pořádkové jednotce, dočasně se zvýšily počty veřejně prospěšných prací, resorty nabízely využití evropských prostředků,“ vypočítává Šimůnková. „Jde nám o to, aby se rychlá pomoc a jednotlivá opatření vzájemně propojila a tím se zvyšovala jejich efektivita. A to nejen mezi ministerstvy, ale také s vedením příslušného kraje.“

Pracovní skupinu svolá v případě potřeby vládní zmocněnkyně, účastnit se jí budou pověření náměstci ministerstev práce a sociálních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, pro místní rozvoj, vnitra, průmyslu a obchodu a Agentury pro sociální začleňování.

Vláda rovněž zadala těmto resortům a Agentuře pro sociální začleňování, aby pod vedením zmocněnkyně připravily společný plán složený z opatření rezortů na okamžitou pomoc pro regiony zasažené nárůstem napětí. „Tento plán bude připravený k použití. Na jednání pracovní skupiny jej vždy upravíme podle aktuální potřeby a odstartujeme jeho realizaci,“ doplnila Monika Šimůnková.

Předpokládá se, že pracovní skupina nebude zasedat pravidelně. „Její zřízení není byrokratický krok zvyšující výdaje státu, ale naopak žádoucí koordinace institucí veřejné správy v kritické situaci, což jistě naopak státnímu rozpočtu přinese úspory,“ uzavírá Šimůnková.

Více informací

 Monika Šimůnková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva, 725 818 423, simunkova.monika@vlada.cz  
Martin Šimáček, ředitel Agentury pro sociální začleňování, 777 787 974, simacek.martin@vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X