Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 10. 2011 14:29

Vláda uložila rozpracovat zřízení protikorupčních žalobců

Ministr spravedlnosti má vládě předložit návrh zákona obsahující zřízení speciálního protikorupčního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství.

Je to jeden z bodů protikorupční vládní strategie a tato informace byla dnes vzata vládou na vědomí a já doufám, že se o ní budeme dál bavit nejenom ve vládním výboru pro koordinace boje s korupcí, ale i na koaliční pracovní skupině pro reformu justice,“ řekla místopředsedkyně vlády Karolína Peake po zasedání kabinetu.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle analýzy jde o řešení, které může zpřetrhat možné vazby na místní úrovni a zajistit vyšší efektivitu trestního postihu, jak je tomu v některých evropských státech.

Hlavní výhody tohoto řešení vláda spatřuje v jasně vymezené specializaci na vybrané trestné činy korupčního charakteru a trestnou činnost s korupcí typicky související. Dále je výhodou odstranění nežádoucích místních vazeb mezi korupčním prostředím a státními zástupci, kteří nesou odpovědnost za trestní řízení vedené proti pachatelům tohoto jednání, často pocházejícím právě z místního prostředí.

Návrh na zřízení protikorupčních žalobců umožní navázání úzkých součinnostních vazeb s příslušnými specializovanými policejními útvary a týmy. Obžaloby by byly speciálním protikorupčním útvarem Nejvyššího státního zastupitelství podávány vždy u příslušného krajského soudu, který tak bude rovněž plnit funkci specializovaného soudu pro boj s korupcí.Vláda uložila rozpracovat zřízení protikorupčních žalobců

Ministerstvo spravedlnosti a Nejvyšší státní zastupitelství v současné době dokončuje přípravu základních tezí nového zákona o státním zastupitelství obsahujících zřízení speciálního protikorupčního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství.

Kromě Informace o možnosti zřizování specializovaných soudních senátů a specializovaných útvarů státního zastupitelství zejména v oblasti boje proti korupci a závažné finanční kriminalitě dnes také vláda vzala na vědomí Analýzu možností změn místní příslušnosti orgánů činných v trestním řízení v případech souvisejících s trestnou činností ve státní správě a místní samosprávě.

Oba dokumenty se shodují, že v soudní soustavě není potřeba zřizovat zvláštní specializované protikorupční soudy, ale stanovit věcnou příslušnost krajských soudů pro trestné činy úředních osob a trestné činy spojené s korupcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Související zprávy