Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

30. 6. 2021 14:17

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny se zabývala policejním zákrokem v Teplicích

Ve středu 30. června se ve Strakově akademii uskutečnilo další jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny v tomto roce. Zabývalo se, mimo jiné, okolnostmi úmrtí romského občana po policejním zákroku v Teplicích.

Při projednávání situace spojené s policejním zásahem a následným úmrtím osoby, proti které policie zasahovala, zaznívala jak od místopředsedkyně Rady vlády pro záležitosti romské menšiny („Rada“) a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové, tak od členů Rady kritika nešťastné mediální komunikace celého případu, která vyvolala nedůvěru a neklid.

Zástupci Policejního prezidia ČR, kteří se jednání také účastnili, přítomné ujistili, že celý případ ještě není skončený a šetření probíhá.

Diskuse nakonec proběhla velmi věcně a členové Rady téměř jednomyslně přijali společné usnesení, což v závěru ocenila i zmocněnkyně pro lidská práva: „Děkuji romským členkám a členům občanské části Rady vlády pro záležitosti romské menšiny za jejich velmi vstřícný a konstruktivní přístup k projednávání teplické kauzy, který umožnil přijetí tohoto usnesení.

Usnesení členky a členové schválili v následujícím znění:

  1. Rada vlády pro záležitosti romské menšiny vyslovuje hlubokou lítost nad úmrtím pana Stanislava Tomáše.
  2. Rada vlády pro záležitosti romské menšiny vyzývá všechny odpovědné instituce a orgány, zejména Policii České republiky, GIBS a Veřejného ochránce práv, aby ze svých pozic v rámci svých kompetencí učinili maximum pro řádné vyšetření okolností úmrtí pana Stanislava Tomáše, dále předcházejícího zákroku Policie České republiky a všech souvisejících kroků.
  3. Rada vlády pro záležitosti romské menšiny žádá orgány uvedené v bodě II., včetně ministra vnitra, o průběžné, transparentní a objektivní informování veřejnosti o průběhu prošetřování těchto událostí.

  

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X