Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality zmocněnkyně vlády pro lidská práva

27. 1. 2020 11:51

Zmocněnkyně Helena Válková k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu

Je naší povinností připomínat si, jak snadno přeroste lidská nesnášenlivost v smrtící nenávist. Organizovaná nenávist a odpor k jinakosti vedly během druhé světové války k vyvraždění více než šesti milionů obyvatel židovského původu, statisíců Romů a Sintů, a dalších skupin, které byly nacisty považovány za méněcenné.
Očití svědkové těchto hrůzných událostí pomalu odcházejí a je na nás, abychom jejich svědectví předávali dál a nedovolili zapomenout a už vůbec nedopustili jejich zlehčování či dokonce popírání.“

---------------------------------------------------------------------------------

Valné shromáždění OSN vyhlásilo 27. leden Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu v roce 2005. Vyvrcholilo tím úsilí mnoha zemí o to, aby si utrpení šesti milionů zavražděných evropských Židů a dalších obětí nacismu připomínal do budoucna celý svět. Před pětasedmdesáti lety, 27. ledna, osvobodila vojska sovětské Rudé armády Osvětim. Toto datum je však symbolem osvobození všech dalších nacistických koncentračních táborů, kam vstoupila vojska Spojenců v závěrečných měsících 2. světové války.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X