Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Projevy a komentáře

19. 3. 2024 10:29

Projev premiéra Petra Fialy na konferenci Budoucnost českého jaderného průmyslu ve střední Evropě

Premiér Petr Fiala během vystoupení na konferenci Budoucnost českého jaderného průmyslu ve střední Evropě, 19. března 2024.
Premiér Petr Fiala během vystoupení na konferenci Budoucnost českého jaderného průmyslu ve střední Evropě, 19. března 2024.
Předseda vlády Petr Fiala se v úterý 19. března 2024 zúčastnil v Brně konference Budoucnost českého jaderného průmyslu ve střední Evropě, kde vystoupil s projevem. Konference, kterou pořádala Hospodářská komora ČR, se konala v rámci veletrhu AMPER.

Vážená paní primátorko, vážený pane náměstku, vážení páni náměstci, dámy a pánové, jedním z hlavních úkolů naší vlády je zásadní změna kursu české energetiky. Míříme k energetické suverenitě a k využívání bezpečných zdrojů. Tuto proměnu uskutečňujeme tak rychle, jak to jen jde.

Důvody jsou nasnadě a nemusíme se k nim podrobně vracet:

  • Máme tu celoevropskou bezpečnostní krizi, která má i energetický rozměr. A myslím, že jsme to výrazně pocítili v minulých letech a měsících. A teď se díky nezávislosti na ruských surovinách se dostáváme na zcela novou úroveň energetické bezpečnosti.
  • Souběžně s tím zažíváme tlak na rychlý rozvoj nízkoemisní energetiky, což je jedním z cílů evropské klimatické politiky – ale zároveň je to stále častější podmínka, kterou po nás vyžadují investoři a obchodní partneři. Bez čisté energie se prostě dnes prostě nedá uspět.
  • A v neposlední řadě se musíme postarat o to, aby byla elektřina i v turbulentních časech pokud možno stabilní a cenově dostupná, jak pro občany, tak samozřejmě také pro firmy.

Ze všech těchto důvodů Česká republika proto ve svém energetickém mixu postupně utlumuje energii z fosilních zdrojů a naopak posílí podíl energie z jádra a obnovitelných zdrojů.

Jádro bude hrát hlavní roli: Jaderné reaktory by kolem roku 2050 měly vyrábět polovinu veškeré elektřiny v České republice. Na jaderné energetice bude tedy fakticky záviset naše prosperita a konkurenceschopnost.

Tato strategie odpovídá našim potřebám a přírodním podmínkám. Zajistí nám spolehlivé, bezpečné a stabilní dodávky elektřiny za přijatelnou cenu.

Já jsem rád a není to samozřejmé, že si dnes výhody jádra uvědomujeme nejen my v České republice, ale že se jeho vnímání prakticky mění i jinde. Pragmatické přijetí jaderné energetiky a ambiciózní plány na její rozvoj najdeme i v zemích, které se dosud soustředily na jiné cesty. A teď vidí, že ta cesta je správná, jako třeba v sousedním Polsku.

A Česko tuto změnu vítá, protože nám přináší širší možnosti mezinárodní spolupráce a samozřejmě všechny výhody společného postupu.

Čím více států bude počítat s rozvojem jádra, tím jednodušší bude také certifikace nových zdrojů a příprava legislativy, kterou se tyto zdroje budou řídit. A předpokládám, že v tomto sále jsou lidé, kteří tomu rozumí, tak předpokládáte, jakou to bude mít výhodu.

Česko je členem Jaderné aliance – skupiny států, která v Evropě přesvědčuje ostatní o výhodách jaderné energetiky. Její členové se shodli na tom, že už během následujícího čtvrt století ztrojnásobí instalovanou kapacitu výkonu jaderných elektráren na svém území.

V rámci EU se Česká republika soustředí na dvě hlavní strategie:

Tou první je to prosazování férových podmínek pro jadernou energii.

  • Naším největším úspěchem je v tomto směru zařazení jádra do evropské taxonomie udržitelných zdrojů. Díky tomu nebudou jaderné elektrárny zatíženy žádnými handicapy a jejich stavba se vyplatí. To byl jeden z úspěchů naší vlády během předsednictví.
  • Na začátku února se Rada EU a Evropský parlament po složitých jednáních dále shodly na tom, že jadernou energii mohou označit za strategickou technologii pro dekarbonizaci. To je výsledek výrazného posunu ve vnímání jádra v Evropě – posunu, o kterém jsem mluvil, ale je to výsledek aktivních snah, do kterých je Česká republika zapojena.

Druhou oblastí, která je pro nás prioritní, je vyjednávání o podpoře vývoje jaderných technologií.

  • Česká republika společně s dalšími jedenácti státy vyzvala Evropskou komisi, aby podpořila rozvoj malých modulárních reaktorů. Tato iniciativa má výsledky a pravděpodobně povede také ke vzniku Evropské průmyslové aliance pro malé modulární reaktory.
  • Toto je pro nás obzvlášť důležité, protože Česká republika má ambici nebýt jenom státem, který si kupuje technologii pro jadernou energii, ale má ambici zařadit se mezi státy, které aktivně vyvíjejí reaktory nové generace a technologie, které s nimi souvisejí. Máme k tomu ty nejlepší podmínky, máme padesátiletou tradici a vše, co k tomu patří.

Z toho, co dosud zaznělo, pro nás vyplývají čtyři obsáhlé úkoly: 1. zajištění provozu stávajících bloků, 2. výstavba nových bloků, 3. připravenost na reaktory nové generace a 4. posilování našich expertních kapacit.

Jak jsem řekl, za prvé je to zajištění bezproblémového provozu stávajících bloků až do konce jejich životnosti.

  • Společně se společností ČEZ jsme se postarali o to, abychom postupně přestali využívat ruské jaderné palivo. To také nebyl jednoduchý úkol. ČEZ dokonce usiluje o to, aby elektrárny mohly využívat alespoň dva různé dodavatele, aby jejich provoz nebyl nijak ohrožen.
  • Palivo budou v následujících letech dodávat dvě firmy – americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Druhým cílem je úspěšné dokončení tendru na nové bloky. Stále počítáme s tím, že ke zprovoznění prvního nového reaktoru v Dukovanech by mělo dojít do konce roku 2036.

  • Ve hře jsou nyní dvě dobré nabídky – od francouzské EDF a od korejské KHNP. Obě zatím nejsou finální a my věříme, že bude docházet ještě ke zlepšení a že tendr bude úspěšný.
  • Z nezávazných nabídek vyplynulo, že se nám vyplatí uzavřít smlouvu na čtyři bloky, protože to přinese úsporu až 25 % za každý reaktor. Proto jsme dodavatele požádali o potvrzení, že jsou schopni tuto nabídku podat i závazně, abychom při rozhodování měli jistotu, že se cena nezmění.
  • Neznamená to ovšem a to tady znovu zdůrazním, že bychom se tím dostali pod tlak a museli stavět všechny čtyři reaktory souběžně. Stavbu dukovanských a temelínských bloků můžeme klidně rozložit do dvou fází, které může dělit i několik let. Důležité je, že budeme mít na stole nabídku až na čtyři nové bloky.

Třetím zásadním úkolem je efektivní podpora rozvoje modulárních reaktorů, kterých jsem tu už dotknul v souvislosti s unijní politikou.

  • Reaktory nové generace by měly zlevnit energii z jádra. Jejich výstavba bude ve srovnání s klasickými reaktory mnohem méně náročná.
  • Co je ale ještě důležitější: Česká republika do budoucna nechce být jen obyčejným konzumentem jaderné energie. Máme zkušenosti, máme experty a máme všechny předpoklady k tomu, abychom přímo zasáhli do jaderné renesance v Evropě a zařadili se mezi státy, které budou reaktory nové generace samy vyrábět, spolupodílet se na výrobě a také dodávat.
  • Máme na to, abychom se stali centrem vývoje nových jaderných technologií.
  • Cíleně se na to připravujeme – spustili jsme pilotní projekt v Jihočeském jaderném parku, pan ministr Síkela jedná s dodavateli, měníme pravidla pro úložiště jaderného odpadu, vylepšujeme modely investic a pracujeme na potřebné legislativě, abychom na nasazení těchto technologií byli připraveni mezi prvními.
  • Časový výhled je víceméně jasný. S ostrým provozem prvního modulárního reaktoru počítáme zhruba za deset let.

Čtvrtý bod je podmínkou tomu, aby se tyto vize naplnily, musí se na to připravit nejen státní instituce, ale i vzdělávací systém, průmysl a další odvětví. S tím souvisí můj čtvrtý bod – celkové posilování výzkumu, expertních kapacit a know-how.

  • Počítáme s tím, že je třeba posílit vzdělávací obory, které se přímo i nepřímo týkají jaderné energetiky, že je potřeba zlepšit spolupráci škol s firmami.
  • Stejně tak musíme zajistit nové kapacity Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost, aby licencování nových bloků nic nezdržovalo.
  • O všech těchto krocích také uvažuji v kontextu programu Restart Česka, který jsem představil. Ten nabízí celkovou proměnu uvažování o klíčových projektech a strategických investicích v naší zemi, a jaderná energetika v tom hraje ústřední roli.

Dámy a pánové, naše vláda změnila ne úplně koncepční a dlouhodobě neuspokojivý přístup k naší energetické politice a energetické bezpečnosti. Soustředíme se na rozvoj jaderné energetiky, protože to v naší zemi dává smysl. Jak z bezpečnostního hlediska – a to je věc, kterou nesmíme podceňovat, tak z hlediska stability či udržitelnosti.

Jádro u nás má budoucnost. Jádro je budoucnost jak pro Českou republiku, tak pro velmi významnou část Evropy.

Plány, které jsem tu stručně představil, jsou zcela realistické, vycházejí z našich podmínek a navazují na to, v čem jsme dobří. Reagují na situaci ve světě a dávají nám příležitost proměnit naše know-how v konkrétní výhody.

A my – a tak chápu úkol naší vlády – pracujeme na tom, abychom tyto výhody pocítili tak rychle, jak to jen jde. Děkuji vám.

Petr Fiala, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie