Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Andrej Babiš

Andrej Babiš

Od 6. prosince 2017 předseda vlády České republiky, od 24. ledna 2018 v demisi. 6. června 2018 znovu jmenován do funkce a pověřen sestavením vlády, od 11. listopadu 2021 do 17. prosince 2021 v demisi.

Osobní údaje

Ing. Andrej Babiš se narodil 2. září 1954 v Bratislavě. Je ženatý, má čtyři děti.

Vzdělání

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě.

Profesní činnost

V roce 1993 založil Agrofert, v současnosti největší český zemědělský, potravinářský a chemický holding, jehož byl stoprocentním akcionářem. 
V roce 2016 byla i přes prezidentské veto schválena změna zákona o střetu zájmů, přezdívaná též Lex Babiš, která vládním činitelům zakazuje vlastnictví médií a přijímání státních dotací prostřednictvím jejich firem. V roce 2017 tedy Andrej Babiš převedl veškerý majetek svých firem do dvou svěřenských fondů.
Od 26. října 2013 poslanec Parlamentu České republiky.

Veřejná činnost

Na podzim roku 2011 promluvil Andrej Babiš v médiích o systémové korupci, která prorostla veřejnou správou. Jeho vystoupení vyvolalo ohlas tisíců občanů a spontánně vznikla iniciativa Akce nespokojených občanů. Na základě jejich požadavků byla sepsána Výzva, která shrnovala základní myšlenky, jež daly také obsah sdružení ANO, které vzniklo následně v listopadu 2011. S rostoucím počtem příznivců se ozývaly hlasy, které doporučovaly přímé zapojení do politiky. V květnu bylo registrováno jako politické hnutí, které se může účastnit demokratických parlamentních voleb. V předčasných volbách v roce 2013 získalo téměř milion hlasů, což je historicky nejvyšší počet pro nový politický subjekt v dějinách České republiky. Další, řádné volby do sněmovny v roce 2017 ANO vyhrálo s více než 1,5 miliony hlasů.
V roce 2016 získal Andrej Babiš ocenění Ministr financí roku pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik.

Jazykové znalosti

Mluví anglicky, francouzsky, německy a rusky.

Osobní stránky

Twitter: twitter.com/AndrejBabis
Facebook: facebook.com/AndrejBabis

vytisknout   e-mailem   Facebook   twitter