Tiskové zprávy

15. 6. 2023 9:42

Vláda požádá v rámci Národního plánu obnovy Evropskou komisi o půjčku. Na investice půjde 137,4 miliard korun

Vláda schválila aktualizovaný Národní plán obnovy, jehož součástí je půjčka z Nástroje pro oživení a odolnost. Podle aktualizace získá Česko dalších 33,4 miliardy korun na grantech, dalších 137,4 miliard korun si od Evropské komise za velmi výhodných podmínek půjčí. Oproti původnímu plánu z roku 2021 se tak investice z Národního plánu obnovy zhruba zdvojnásobí. Finance budou použity na projekty, které nastartují českou ekonomiku, zajistí čistější a levnější energie, lepší dostupnost bydlení nebo moderní vzdělávání.

Aktualizovaný Národní plán obnovy zahrnuje úpravy některých projektů s cílem jejich úspěšné realizace, navýšení grantové části o cca 15,3 miliard korun, navýšení grantové části o cca 18,1 miliard Kč na posílení energetické bezpečnosti a soběstačnosti (balíček REPowerEU) a rozšíření o úvěrovou část ve výši cca 137,4 miliard korun.

„Česko se rozhodlo využít výhodnou půjčku, díky které může získat až 137,4 miliard korun. Tato půjčka nám umožní investovat do oblastí, které jsou nezbytné pro transformaci společnosti a ekonomiky. Mluvíme v tomto případě o energetice bydlení či školství. Jsou to investice, které bychom tak jako tak museli učinit. Dále tvoříme podmínky pro rozvoj sektoru mikroelektroniky s cílem podpořit výrobu čipů. Díky této půjčce s nižší úrokovou sazbou, na ně však získáme finanční prostředky za lepších podmínek, než kdyby si Česko půjčovalo samo, a navíc s desetiletým odkladem splátek jistiny,“ říká ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák s tím, že je plán v nové podobě výsledkem velkého úsilí a intenzivního vyjednávání s Evropskou komisí a vybírání těch projektů, které nejvíc pomohou s rozvojem státu.

V žádosti o půjčku jsou tyto projekty již konkrétně popsány. Obecně se soustředí na větší efektivitu a konkurenceschopnost české ekonomiky. Jedná se o financování reformy bydlení, renovace budov a související rozvoj obnovitelné energetiky, posílení kybernetické bezpečnosti (například v nemocnicích), financování projektů ohledně digitalizace, ale i zlepšení péče o lidi v pokročilém věku, modernizace sociální péče nebo rozvoje akademických pracovišť a modernizace vzdělávání. „Tyto investice sníží výdaje za energie nám všem. Desítky miliard pošleme na energetické úspory a využívání obnovitelných zdrojů ve veřejných budovách obcí nebo škol a prostřednictvím Nové zelené úsporám i v domácnostech,” říká ministr Martin Dvořák.

Půjčka má splatnost 30 let. Prvních deset let bude Česko splácet pouze úrok, následně začne splácet jistinu půjčky, a to každý rok pět procent ze zapůjčené částky po dobu zbylých 20 let. Přesná výše úroku bude vycházet z aktuálních podmínek v poskytnutí půjčky. Jedná se ovšem o velmi výhodný úrok (v druhém pololetí 2022 se pohyboval okolo 2,6 procenta).

Původní Národní plán obnovy vznikl jako reakce na útlum ekonomiky způsobený pandemií covid-19. Na pandemii však téměř plynule navázala další energetická krize v důsledku ruské agrese proti Ukrajině. Nový plán má pomoci se zvýšením energetické nezávislosti a nastartováním ekonomik států EU.

Nyní bude aktualizovaný plán oficiálně odeslán Evropské komisi. K tomu dojde ještě před prázdninami. Evropská komise pak bude mít dva až tři měsíce na formální zhodnocení plánu. Poté musí aktualizovaný plán schválit Rada EU. Po jeho schválení může Česká republika podat další žádosti o platbu. Je pravděpodobné, že při finalizaci plánu s Evropskou komisí ještě dojde k dílčím úpravám a částky se budou měnit. Komise má v tomto procesu konečné slovo. „Vláda se proto na podzim k Národnímu plánu obnovy ještě jednou vrátí, aby stvrdila verzi schválenou Radou ministrů,” dodává ministr Martin Dvořák.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X