V médiích

12. 6. 2023 13:13

Ministr Dvořák: Všichni mi říkají eurohujer. Za tuhle vládu mi není hanba pracovat

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v nedělním Napřímo v rámci Snídaně znovu potvrdil, že se považuje za eurohujera. Prozradil také, že důvodem, proč vstoupil do vlády, je to, že jde po dlouhé době o kabinet, pro který mu není hanba pracovat. Ve své funkci chce bojovat proti českému euroskepticismu. Pochválil také ekonomku Danuši Nerudovou, která by podle něj byla dobrou kandidátkou na eurokomisařku po volbách, které nás čekají příští rok.

Na dotaz, zda je eurohujer, odpověděl Dvořák jednoznačně: "Jsem." Označil se tak už ve svém prvním rozhovoru ve funkci. "Přiznám se, že to byla trochu záměrná provokace," poznamenal. "Dneska už mě tak všichni oslovují a myslím si, že je to v pořádku," dodal.

Před jmenováním ministrem byl náměstkem ministra zahraničí. "Už jsem politických bitev, válek a podobně zažil hodně," prozradil. "Trošku překvapující pro mě je, jak je systém nakládání s fenoménem Evropské unie komplikovaný, nepřehledný, ne úplně vyjasněný a kohoutků na jednom smetišti je příliš mnoho, a myslím si, že nám to příliš nepomáhá," dodal.

Dříve ministrem být nechtěl. Těšil se totiž na klidný důchod. "V roce 2021 mě nepřesvědčili na ministra, protože jsem měl pocit, že to je příliš velká zátěž, a necítil jsem se na to," poznamenal. "Trochu jsem si to osahal a zjistil jsem, že tahle vláda, po těch předchozích, je asi tou vládou, pro kterou mi není hanba pracovat," sdělil. Věří, že kabinet něco dokáže stihnout.

Otázka, zda je po předsednictví ještě jeho funkce potřeba, je podle Dvořáka legitimní. "Jsem teprve pátým ministrem pro evropské záležitosti. Minule, když skončilo předsednictví, tak potom dalšími vládami ministerstvo zaniklo. Tu agendu by mohli řídit státní úředník, vrchní ředitel, náměstek ministra," poznamenal. "Když u stolu sedí ministr, vypadá to líp, má to větší váhu, jeho slovo je bráno mnohem zásadněji, než když tam sedí vysoký státní úředník," vysvětlil.

Na Úřadu vlády obsadil jen jednu chodbu a pracuje pro něj sedm lidí. "Předsednictví skončilo, ale máme před sebou velký úkol, a to projednat těch asi 300 miliard z Národního plánu obnovy a pak je regulérně a správně použít," řekl.

Promluvil také o českém euroskepticismu. "Máme ho tady od samého počátku, 20 let se s ním potýkáme," posteskl si. "Spousta lidí má pocit, že jiný pohled není možný. Dávám si trochu za úkol, abych tuhle debatu posunul k rozumnějšímu jádru," uvedl. Že je členství v EU výhodné, podle něj dokázala například válka na Ukrajině. Pochvaluje si také evropské dotace a investice například na Šumavě.

Ministrovi vadí nadávky na internetu. Ty si například vyslechl proto, že má na twitteru u svého jména duhu. "Jsem hetero, ale podporuju tuto menšinu, protože vím, že trpí ve spoustě situací a koukáme na ně skrz prsty," sdělil. "Tolikrát už jsem se tam dozvěděl: 'Ty buzíku.' To je argument?" zeptal se.

Chce co nejvíce komunikovat s lidmi, kteří ohledně Evropské unie váhají a nemají dost informací. "Chci mluvit s nimi, ukázat jim, v čem je to pozitivní," avizoval.

Okomentoval také předsedu SPD, který hlásí, že chce referendum o vystoupení z Unie. "Myslím, že tomu sám nevěří," řekl. "Czexit je taková nepromyšlená idea, že to podle mě ani nemůže fungovat. Průzkumy ani nenaznačují, že by to mohlo projít," dodal. Varováním je ale pro něj brexit.

V eurovolbách, které nás čekají příští rok, by rád viděl vyšší účast. "Úspěchem by bylo, kdyby vyhrály proevropské strany," prohlásil. "Kdyby přišlo více než 50 procent lidí, je to dobrá zpráva o tom, že volby reprezentují názor české populace," myslí si. 

Je podle něj možné, že vláda na eurokomisaře nabídne ženu i muže a nechá vybrat nového předsedu Evropské komise. Spekuluje se o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (STAN) a ekonomce Danuši Nerudové. "Nemyslím si, že v tuhle chvíli je to rozstřel mezi těmito dvěma," upozornil však Dvořák.

Je podle něj potřeba začít pracovat na tom, jaká portfolia v nové Komisi Česko získá. "Kdo bude přesně na tom shortlistu, vám neřeknu, protože to nevím," uvedl. Nerudová by dle jeho názoru byla skvělou kandidátkou. Neví ale, v jaké fázi je vyjednávání s neúspěšnou aspirantkou na prezidentskou funkci. Zároveň ještě bude záležet na tom, jak volby do Evropského parlamentu dopadnou a zda koaliční partneři dodrží dohodu, že nového komisaře vybere hnutí STAN.

Celý rozhovor na videu můžete zhlédnout zde.


Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/508408-naprimo-dvorak-rekne-proc-je-jeho-ministerska-funkce-stale-potreba?campaignsrc=tn_clipboard

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X