Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Michal Šalomoun

Do Legislativní rady vlády, tvořené 30 členy, ministr postupně přivádí nové odborníky z praxe tak, aby posílil expertní činnost tohoto poradního orgánu vlády.

„Mým cílem je, aby Legislativní rada vlády fungovala nadále a fungovala dobře. Je třeba provádět a dbát hodnocení dopadů regulace.. Nepřinášet další legislativní zátěž. S každou přicházející změnou uvažovat, zda nelze některé povinnosti vůči státu vypustit. Dbát na jasné formulace a přehlednost členění právního předpisu. Zákony musí být čitelné pro každého, nejenom pro právníky,“ říká ministr pro legislativu Michal Šalomoun, který je desátým ministrem v čele Legislativní rady vlády. 

Ministr Šalomoun je také předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Stal se jím 27. října 2022, kdy to na svém jednání spolu se změnou statutu a jednacího řádu protikorupční rady schválila vláda. 

„Pro Piráty je boj s korupcí jedním ze stěžejních témat, kterému se dlouhodobě a systematicky věnují. Témat, která bych chtěl, aby se v radě prodiskutovala, je spousta. Například novela zákona o státním zastupitelství, nebo zákon o lobbingu,“uvádí Michal Šalomoun. 

Mezi priority ministra Šalomouna dále patří zřízení a podpora činnosti speciálního analytického útvaru složeného z expertů, kteří budou ve spolupráci s ministerstvy zefektivňovat práci během procesu posuzování dopadů regulace (tzv. RIA) a přispívat ke zkvalitnění předkládané legislativy, aby přinesla úspory.