Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dny otevřených dveří

1. 5. 2019 11:24

Příležitosti prohlédnout si paláce Úřadu vlády ČR využilo přes 1700 návštěvníků

V souvislosti s oslavou výročí 15 let od vstupu České republiky do EU byly pro návštěvníky paláců připraveny infostánky Eurocentra, 1. května 2019.
V souvislosti s oslavou výročí 15 let od vstupu České republiky do EU byly pro návštěvníky paláců připraveny infostánky Eurocentra, 1. května 2019.
Ve středu 1. května 2019 Úřad vlády ČR při příležitosti oslav Svátku práce a výročí 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie zpřístupnil veřejnosti Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na pražské Kampě.

Tradičně na návštěvníky čekaly komentované prohlídky reprezentačních prostor obou paláců. Zájemci z řad veřejnosti si mohli vychutnat nejen oslnivé interiéry, výhledy na pražské panorama a v souvislosti s oslavou výročí 15 let od vstupu České republiky do Evropské unie byly pro návštěvníky připraveny i infostánky Eurocentra, kde se mohli zúčastnit soutěže o drobné dárky s evropskou tematikou.

V Hrzánském paláci, který navštívilo 720 návštěvníků, si kromě reprezentačních prostor a jedinečného výhledu z terasy paláce zájemci mohli prohlédnout také stálou výstavu Symboly republiky. Průvodci taktéž návštěvníky seznámili s historií paláce i jeho nejvýznamnějšími obyvateli, mezi které patřil například Tomáš Garrigue Masaryk. Část předchozího roku sloužil Hrzánský palác po dobu rekonstrukce Strakovy akademie jako náhradní sídlo předsedy vlády a jeho kabinetu. Návštěvníkům se tak naskytla možnost nahlédnout například do Gobelínového sálu, kde probíhala jednání vlády ČR. Podrobnější informace o historii Hrzánského paláce.

Za doprovodu průvodců si 987 návštěvníků prohlédlo Lichtenštejnský palác situovaný u břehu řeky Vltavy na pražské Kampě. Reprezentační prostory v prvním patře paláce nyní slouží zejména k pořádání konferencí a protokolárních akcí. Mezi prostory, které zájemce zaujaly, patřil například Zlatý salonek s nevšedním výhledem na Vltavu nebo Modrý salonek situovaný směrem k Werichově vile. V druhém patře se nachází apartmány určené k ubytování státních delegací a návštěv. V minulosti objekt obýval například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. s princem Filipem či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. V souvislosti s výročím vstupu České republiku do EU zde mohli návštěvníci navíc zhlédnout i tematickou výstavu s názvem Česká republika v EU: 15 let společně. Podrobnější informace o historii Lichtenštejnského paláce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie