Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

19. 8. 2008 17:37

Komentář premiéra: Konflikt v Gruzii musíme brát vážně

Velmi dobře víte, že k problému Gruzie se poprvé vláda sejde zítra. Budeme mít pozvaného i velvyslance v Gruzii pana Jestřába. Samozřejmě celou tu dobu ten problém sleduji, pokud chcete znát můj osobní názor, pokud není ještě ten názor vládní, já se domnívám, že Michail Saakašvili se nechal vyprovokovat, že ta provokace byla předem připravená, pokládám bratrskou internacionální pomoc spřátelených armád v srpnu 68 za souměřitelnou mírotvorné roly Ruské federace v tomto území. Ten problém eskaluje 16 let, je to takzvaný zamrzlý konflikt, domnívám se, že určitým signálem pro to, aby Ruská federace uplatnila tento svůj vliv, vytvořila si nárazníkové pásmo, vznikl přizváním Gruzie mezi členské země NATO v Bukurešti na summitu v letošním roce. Ta konotace nebo to, co se týká České republiky je samozřejmě určité varování z hlediska strategické a energetické bezpečnosti , protože po těch výpadcích ropy v uplynulých měsících, řekl bych z ruské strany, je ohrožena i ta alternativní cesta, pro kterou Gruzie znamená určité úzké hrdlo dodávek, pro nás to musí být varování, to že se tím intenzivně zabýváme není náhoda. Myslím si, že Vladimir Putin také ukázal, kdo dneska vládne Rusku. Domnívám se, že varování dostala i Ukrajina ve svých ambicích vstupu do Severoatlantické aliance. Celý ten konflikt eskaloval právě v období prázdnin, olympiády, řekl bych administrativy odcházející Bushovy a volební kampaně v Americe a Rusko tím demonstrovalo svůj pokus nebo řekl bych svůj návrat mezi globální velmoci, uplatňování své politiky a v tomto smyslu nelze tento konflikt nebrat vážně a já osobně si myslím, že Ruská federace nebude chtít opustit to nárazníkové pásmo Jižní Osetie a Abcházie a pokládám to rozhodnutí Rady bezpečnosti vytvořit právě ty mírové síly z armády Ruské federace z pohledu samozřejmě dnešního jako chybné.

Otázka novinářky: Pane předsedo můžu se zeptat na jednu věc, předseda komunistů ….v pátek pořádal tiskovou konferenci na téma Gruzie a mimo jiné se opřel také do práce české ambasády v Tbilisi a do toho, jakým způsobem byla údajně rozdělována selektivně ta humanitární pomoc , kterou my jsme tam odvezli…..

Odpověď MT: Musím říct, že toto mě úplně nezajímá. My jsme poskytli tu první humanitární pomoc velmi rychle, nicméně o těch zásadních krocích bude právě zítra rozhodovat vláda. Nejedná se jen o humanitární pomoc tu okamžitou, ale i dlouhodobou. Já osobně se domnívám, že mezinárodní společenství musí usilovat o to a je to komplikované díky případnému vetu Ruska v Radě bezpečnosti o to, aby se v tom nárazníkovém pásmu Jižní Osetie a Abcházie umístily mezinárodní jednotky, aby to nebyly jednostranně jednotky Ruské federace. To, že to bude složité je evidentní , ale jestli potřeboval západ nějaké varování, tak se mu ho právě dostalo a v tomto smyslu si myslím, že ten vývoj v Gruzii je poučný.

Tak exekutiva je sjednocená. Za zahraniční politiku v této zemi je odpovědný ministr zahraničí a vláda jako kolektivní těleso. My se k tomu vyjádříme pochopitelně zítra, přestože jsme celá řada z nás dávali svá soukromá vyhlášení nebo vyhlášení vyplývající z povahy našeho úřadu. Mě u toho vyjádření Václava Klause chybí samozřejmě ta dimenze ruského podílu na celém tom konfliktu. Já nesdílím jeho názor, nemám pocit, že by to v tuto chvíli jakkoliv komplikovalo naši pozici, protože prezident z Ústavy není odpovědný, takže v tomto smyslu to beru spíše jako komplikaci směrem k dalším zemím okolním a sousedům, nicméně vláda má to stanovisko jiné.

Otázka: Bude naše vláda jednat o případné nabídce umístit naše vojáky, pokud tam dojde k nějaké demilitarizaci a budou se tam dávat mírové síly

Odpověď MT: Určitě budeme projednávat to, že pokud tak jak jsem naznačil by se měly v tom nárazníkovém pásmu vytvořit mírové síly a já si myslím, že požadavek mezinárodního společenství by měl být spíše mnohonárodnostní, tak pokud, a o tom se právě budeme bavit, budeme kapacitně, technicky, z hlediska případných rotací schopni takovou pomoc nabídnou, tak ji rádi nabídneme. Já jsem zastánce spíše menšího počtu misí, s daleko, řekl bych, sofistikovanější podporou a logistikou, jestli budeme schopni tuto pomoc nabídnout to záleží na stanovisku jak na stanovisku jak Ministerstva obrany, tak Ministerstva zahraničních věcí.

Zdálo by se mi velmi účelové, když všichni musejí vědět i z médií, že vláda se tím bude poprvé zabývat zítra, takže já jsem ochoten podat jakoukoliv oficiální informaci, kterou projedná vláda a v této chvíli se jednalo spíše o můj soukromý názor a ten jsem prezentoval mimo jiné i v denním tisku, takže ten sněmovna jistě zná.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty