Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

4. 3. 2015 12:48

ČT 24: Profesní komory chtějí více ovlivňovat zákony

Představitelé profesních komor žádají lepší spolupráci s jednotlivými ministerstvy a chtějí se více zapojit do přípravy zákonů. Jejich zástupci zdůrazňovali, že chtějí více a hlavně včas připomínkovat i evropské předpisy. Zaznělo to na schůzce premiéra Sobotky a šéfa legislativní rady vlády Dienstbiera s vedením dvanácti profesních komor. Premiér prohlásil, že bude po svých ministrech chtít, aby s komorami více komunikovali.

"Úroveň komunikace ministrů s komorami je rozdílná, někde je bez problémů, někde není příliš častá a vstřícná, někde nefunguje vůbec," uvedl Sobotka. Členům svého kabinetu chce proto připomenout a "klást na srdce", aby odborných informací komor využívali. Sobotkův kabinet loni rozhodl, že bude profesním komorám dávat návrhy svých nařízení a norem k připomínkám, pokud se záměry jejich působnosti týkají. Když pak bude předlohy projednávat legislativní rada vlády, mohou se jednání zástupci příslušných komor účastnit.

Šéf advokátů: Spolupráce s ministerstvem nic moc
Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek míní, že stát dosud odborný potenciál komor nevyužíval. ČLK má sice podle Kubka k ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) dveře otevřené, ale situace komory lékárníků a stomatologů je prý horší. Ministr by měl jednat se všemi komorami a ani jedna by neměla být zvýhodňována či diskriminována, uvedl Kubek. Podle šéfa advokátní komory Martina Vychopně je spolupráce s ministerstvem spravedlnosti "prostřední, nic moc". Důvodem nejsou ani tak kvality ministrů, jako jejich střídání, uvedl Vychopeň. Dodal, že pak chybí koncepční přístup, množí se přílepky a novely. Na setkání s premiérem a ministrem pro legislativu Jiřím Dienstbierem (ČSSD) byli zástupci 12 komor, které zřizuje zákon. Na schůzku dorazili šéfové komory lékařů, stomatologů, lékárníků, advokátů, veterinářů, notářů, auditorů, architektů, daňových poradců, exekutorů, patentových zástupců a autorizovaných inženýrů a techniků. Toto setkání se konalo poprvé, mělo by se ale opakovat pravidelně – do prázdnin by měly proběhnout ještě dvě schůzky.

Celý článek nahttp://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/303454-profesni-komory-chteji-vice-ovlivnovat-zakony/

ČT 24: Profesní komory

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X