Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 10. 2015 11:16

Respekt: Dienstbier: Kde se v nás bere ten strach

"Je těžko uvěřitelné, že jsou lidé kvůli právním předpisům zavíráni do táborů - a hlavně, že se to děje v České republice," řekl ministr Jiří Dienstbier na konferenci Příběh uprchlíka: Evropa snů a skutečností, kterou ve středu pořádá Knihovna Václava Havla v Pražské křižovatce. Při první vážnější krizi reagujeme způsobem, o němž jsme si mysleli, že už ho nikdy nebudeme používat, řekl v souvislosti s žiletkovými ploty a k české situaci ještě dodal: "Pokud sledujeme hysterii Čechů kvůli příchodu uprchlíků ve chvíli, kdy se vlastně nic neděje, pak se člověk zamýšlí, odkud se vlastně náš strach bere."

"Musíme spolupracovat s mocí, se kterou vůbec spolupracovat nechceme. Mocí, která se snaží zničit společnost. Ale věřím, že po nějaké době Rusko bude demokratickým státem," řekla na konferenci Ljudmila Alexejevová, letošní laureátka Ceny Václava Havla. "Slyšela jsem vašeho ministra a naprosto s ním souhlasím. Lez pochopit znepokojení Evropanů, ale jsme přece všichni lidé," reagovala na uprchlickou krizi a situaci v Rusku popsala. "U nás jsou lidé, kteří utíkali před pogromy, lidé z Afghánistánu či Arménie - celkem je jich 10 až 15milionů. A víte, kolik jich má status běženců? Okolo tisíce; ti ostatní nemají právo na studium či práci. Není možné s nimi takhle zacházet. Jsme také evropská země, ale chováme se tak, jak by se evropská země chovat neměla."¨

"Jsme neschopní myslet, a proto si vymýšlíme všechny ty fantasmagorie," popsal "zdejší uprchlickou hysterii" někdejší ředitel Knihovny VK Martin Palouš na panelové diskusi Migrace přirozená a vynucená.

"Nechci podceňovat naši situaci; to, kde jsme. Ten strach je reálný a nelze se mu vysmívat. Je to obava částečné oprávněná, navíc země bez vize hůř plánuje, co dělat, když přijde uprchlická krize. Nicméně celá Evropa si je teď sama sebou nejistá. I když někteří říkají, že Obama je evropským prezidentem, není to pravda. Obama nemá s Evropou žádný vztah," dodal Šimon Pánek z Člověka v tísni s tím, že za potvrzení a posílení oněch obav však můžou i média a ministři vlády. "Média se předháněla, kdo napíše skandálnější a apokalyptičtější titulek. Místo toho, aby ministr vnitra řekl "Zvládneme to, máme na to peníze, dostaneme také dotace, a vlastně tady ty lidi potřebujeme", prohlásil úplný opak. Ale znovu opakuji, nevysmívejme se strachu, je to normální. Strach je jedna z nejintenzivnějších emocí a nejhůře se odstraňuje."

"Za nenávistným pohledem české veřejnosti stojí selhání elit," myslí si novinářka Petra Procházková. A Pánek k tomu dodává: "Jakmile s tímhle extrémem - nenávistí k uprchlíkům - začnou pracovat hlavní strany, stane se z toho to ještě větší problém."
 

Celý článek na: http://www.respekt.cz/spolecnost/dienstbier-kde-se-v-nas-bere-ten-strach

Respekt: Dienstbier: Kde se v nás bere ten strach

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X