Z médií

23. 2. 2024 15:58

Aktuálně.cz: Dva prezidenti na Hradě. Zvolená hlava státu by už nemusela být v azylu jako Pavel

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun chce změnit podmínky pro zvoleného prezidenta před jeho nástupem do funkce. Vítěz souboje o hlavu státu nemá k dispozici servis prezidentské kanceláře. Šalomounův návrh naopak plánuje vítězi voleb umožnit využívat služby Hradu. Ministerstva školství a financí však mají námitky. Návrh je před předložením k projednání vládě.

Petr Pavel po vítězství v prezidentských volbách loni v lednu žádnou pravomoc neměl. Obratem mu však policie zajistila ochranku, přijímal gratulace od zahraničních státníků a na pozvání už se účastnil mezinárodních fór coby zvolená hlava státu. Aby mohl takovou agendu vyřizovat, Fialova vláda mu poskytla prostory Hrzánského paláce.

Podle ministra Michala Šalomouna (za Piráty) takové provizorní řešení nestačí. Z jeho pohledu je nutné stanovit pravidla, jež umožní hladkou přípravu zvolené hlavy státu na vykonávání mandátu. Předložil proto návrh novely zákona o Kanceláři prezidenta republiky, jímž chce do hry vtáhnout právě úřednický aparát Hradu.

"Navrhovaná právní úprava umožní Kanceláři prezidenta republiky zajišťovat materiální a personální záležitosti spojené s chodem dočasné kanceláře nově zvoleného prezidenta, jakož i s jeho neoficiální veřejnou činností. Zejména se bude jednat o finanční a věcné zabezpečení osob, jež budou zmíněné činnosti zajišťovat," zní klíčová část návrhu.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie