Z médií

30. 1. 2024 14:36

České noviny: Česko dlouhodobě neřeší potírání korupce, chybí ochota, míní česká TI

Ministr pro legislativu Michal Šalomouna na TK po jednání vlády 17. 1. 2024
Ministr pro legislativu Michal Šalomouna na TK po jednání vlády 17. 1. 2024
Praha - Česko dlouhodobě nepodniká dostatečné kroky v potírání korupce a podle české pobočky mezinárodní organizace Transparency International (TI ČR) ji chybí strategické a programové řešení tohoto problému ze strany vládních představitelů i současné opozice. Politici i přes opakované sliby v předvolebních kampaních nemají snahu ani vůli aktivně tuto problematiku řešit, reagovala dnes TI ČR na výsledky pravidelného Indexu vnímání korupce (CPI) za minulý rok. Česko v něm získalo 57 bodů ze 100 možných a obsadilo 41. příčku ze 180 hodnocených zemí. Oproti předchozímu roku si polepšilo o jeden bod, v žebříčku zůstalo na stejném místě. Ministerstvo spravedlnosti vyzdvihlo, že ČR je v žebříčku korupce stále nejlepší z V4.

Celý článek najdete zde.

"Stále tak zaostáváme o sedm bodů za průměrem Evropské unie. Příčinou, tak jako v předchozích letech, je dlouhodobá absence strategického a programového řešení omezování korupce, a to jak ze strany vládních představitelů, tak i současné opozice," uvedla česká pobočka TI.

Zástupci organizace míní, že protikorupční legislativu Česko přijímá se zpožděním a až po urgencích či žalobách Evropské komise. Důležité dílčí novelizace se buď nekonají, nebo jde jen o kosmetické úpravy bez komplexního a efektivního dopadu, uvedli.

...

Ministerstvo vyzdvihlo, že ČR je v žebříčku korupce stále nejlepší z V4

Ministerstvo spravedlnosti vyzdvihlo, že Česká republika je v aktuálním Indexu vnímání korupce nejlepší ze států Visegrádské skupiny. Úřad označil loňský rok za přelomový v boji s korupcí, a to zejména kvůli účinnosti zákona o ochraně oznamovatelů či kvůli postoupení novely zákona o státním zastupitelství Sněmovně. Pozitivní dopady těchto opatření se do žebříčku Transparency International (TI) ještě nestihly promítnout a lze to očekávat v příštích letech, uvedlo ministerstvo v reakci zaslané ČTK. Zlepšení v žebříčku očekává i ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

"Česká republika figuruje v rámci srovnání zemí Evropské unie na 16. místě a nadále má nejlepší hodnocení ze zemí V4," komentovalo výsledky české ministerstvo spravedlnosti. Poláci skončili shodně se Slováky na 47. místě žebříčku, Maďarsko obsadilo 76. příčku. Vývoj na Slovensku a v Maďarsku TI výslovně kritizovala, obě země mají podle organizace nedostatky v zásadách právního státu.

Ministerstvo připomnělo, že vláda loni schválila koncepci boje proti korupci na léta 2023 až 2026,v níž si dala za cíl prosazení klíčových protikorupčních opatření, jakými jsou zákon o ochraně oznamovatelů, novela zákona o státním zastupitelství a zákon o lobbování. Jeho projednávání ovšem kabinet Petra Fialy (ODS) minulý týden přerušil - proti aktuálnímu znění předlohy mají výhrady Piráti.

Prosazení zákona o ochraně oznamovatelů, který je účinný od loňského srpna, označilo ministerstvo za významný úspěch vládní protikorupční politiky. Zdůraznilo také, že novela zákona o státním zastupitelství prošla ve Sněmovně do třetího čtení, "jakkoliv mediální výstupy vytvářejí okolo této novely negativní atmosféru". Návrh podle úřadu posílí odolnost státního zastupitelství a státních zástupců vůči vnějším vlivům.

"V důsledku popsaných legislativních aktivit z dílny ministerstva spravedlnosti lze důvodně očekávat, že hodnocení České republiky v Indexu vnímání korupce bude mít v následujících letech vzestupnou tendenci. Pozitivní dopady již schválených opatření se s ohledem na období sběru dat v zásadě nemohly do hodnocení promítnout, což opodstatňuje spíše neutrální vyznění aktuálně zveřejněného žebříčku," uzavřelo ministerstvo. Podle něj mají na výsledky indexu nezanedbatelný vliv i ekonomická stagnace, úsporná opatření či zhoršená mezinárodní bezpečnostní situace.

Šalomoun ČTK napsal, že očekává další zlepšení díky zákonům o lobbingu či kárné odpovědnosti soudců, státních zástupců a exekutorů, které by měla vláda brzy poslat do Sněmovny. "Jsem rád, že se po nástupu naší vlády podařilo oživit činnost Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, které nyní předsedám. Také bych ocenil, že jsme loni na radě projednali dva velmi důležité protikorupční zákony - novelu zákona o státním zastupitelství, kterou nyní čeká závěrečné schvalování ve Sněmovně, a také nový zákon o lobbování," uvedl. Předpis by mohl kabinet definitivně schválit za týden.

Tuto středu je pak na programu novela o kárné odpovědnosti soudců, státních zástupců a exekutorů. "Posílí právo na spravedlivý proces těchto veřejných funkcionářů a jejím přijetím splníme další doporučení (protikorupční skupiny Rady Evropy) GRECO," doplnil Šalomoun. Po přijetí všech zmíněných předpisů by se mělo Česko v indexu posunout "zase o kus nahoru", odhaduje ministr, který také řídí Legislativní radu vlády.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie