Z médií

11. 11. 2023 13:10

ČT, Týden v politice: Česku se povedlo snížit poměr dlouhodobě nezapracovaných směrnic EU do vlastní legislativy pod 1 %

Česku se povedlo snížit poměr dlouhodobě nezapracovaných evropských směrnic do vlastní legislativy pod 1 % ze 36 směrnic, které zůstaly nezapracoványcovány po minulé vládě a hrozily pokutami v úhrnné výši až dvě miliardy korun, teď zbývá devět směrnic s uplynulou lhůtou.

Pokutu Česko ale dostane, a to či za pozdní či přijetí zákona o ochraně oznamovatelů. Podle ministra pro legislativu Šalomouna hrozí sankce nejméně ve výši 60 milionů korun.

Michal Šalomoun, ministr pro legislativu /nestr. za Piráti/
Vlastně v rámci Evropské unie tak existuje určitý monitoring, který se týká teda jako směrnic vnitřního trhu, to je většina teda věcí, tak tam se má za to, že pokud jste do jednoho procenta, tak je to tolerovatelný deficit, my aktuálně jsme na 0,9, takže to je dobrá zpráva. Za vlastně ten největší rest spíš považuju energetickou směrnici, to jsou ty věci, jako ten institut zranitelného zákazníka, komunitní energetika. Co teďka ministerstvo připravilo, tak ta směrnice měla být prostě transponovaná dopravního řádu už v roce 2020 a tehdejší ministerstvo na tom neudělalo nic, takže pan ministr Síkela se velmi snaží, aby tohle to dotáhl do konce. A už část těch věcí už je v Poslanecké sněmovně, organizace, vlastně jednání prostě sněmovny je ryze parlamentní, prostě věc, nicméně pravidelně informují jednak vedení sněmovny a jednak předsedy poslaneckých klubů, tam, kde nás nejvíc tlačí ta bota.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
Práce ve sněmovně je věcí předsedkyně sněmovny, je věcí prostě pětikoalice, která tam má většinu. Kdyby přišli a sestavili ten program, tak že by tam měli jako prioritu tyto body. Bezesporu to blokovat nebudeme, nikdy jsme to neblokovali, není důvod.

Celý rozhovor najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie