Z médií

24. 1. 2024 18:42

ČTK: Počet směrnic EU dlouhodobě nezapracovaných do práva ČR klesl ze 36 na devět

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Praha 24. ledna - Vládě se za loňský rok podařilo snížit počet netransponovaných směrnic Evropské unie ze 36 na devět. Nezpracované zůstaly směrnice po předchozí vládě, v součtu za ně hrozila pokuta až dvě miliardy korun. Nyní zbývá devět směrnic s uplynulou lhůtou. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) Jana Taušová. Vyplývá to také ze zprávy o přejímání legislativních závazků plynoucích z členství České republiky v Evropské unii za rok 2023, kterou dnes schválila vláda.

"Předchozí vláda nám zanechala obří dluh. Zmíněných 36 směrnic po lhůtě k transpozici znamenalo i hrozbu pokut dosahujících v případě nejčernějšího scénáře, tedy, že bychom nic neudělali, až dvě miliardy korun," sdělil ČTK ministr. Ke konci roku se podle něj číslo podařilo stáhnout na devět, tedy pod jedno procento. "Dostali jsme se tak konečně do dobré společnosti mezi členskými státy Evropské unie, kde se jedno procento ve zpoždění při transpozici směrnic týkajících se vnitřního trhu EU považuje za přijatelnou úroveň," doplnil.

"Snížení transpozičního deficitu ke konci hodnoceného období se tentokrát již výrazně promítlo i do snížení počtu řízení vedených proti České republice z důvodu neprovedení notifikace transpozičních předpisů. K datu uzávěrky pro rok 2023 bylo proti České republice vedeno pouze 25 těchto řízení, tedy o více než polovinu méně než v předcházejícím roce 2022, kdy jich bylo vedeno 56," stojí ve zprávě. Loni v listopadu ministr uvedl, že se Česko podle hodnocení Evropské komise posunulo zhruba do poloviny v žebříčku hodnocených států.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie