Z médií

26. 2. 2024 17:44

ČTK: Šalomoun probral s Pavlem analytické útvary státu i zákon o lobbingu

Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun a prezident Petr Pavel, 26. 2. 2024, Foto: Z. Bönisch
Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun a prezident Petr Pavel, 26. 2. 2024, Foto: Z. Bönisch
Praha - Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) dnes mluvil s prezidentem Petrem Pavlem o posilování analytických útvarů ve státní správě, probírali i chystaný zákon o lobbingu či legislativní proces. Šalomoun to uvedl po dnešním jednání na Pražském hradě ve vyjádření, které ČTK poskytla jeho mluvčí Jana Taušová.

Šalomoun popisoval hlavě státu vládní analytický útvar, který má za cíl zvýšit efektivitu veřejných politik, snižovat státní byrokracii a bránit plýtvání státního rozpočtu. "Začal fungovat bezprostředně poté, co vznikla vláda a dostala důvěru," uvedl. Na základě dohody získal Šalomoun pro analytický útvar po jednom tabulkovém místu od každého ministra, dnes orgán disponuje 13 analytiky.

Útvar dnes především pomáhá ministerstvům při tvorbě nových regulací v tom, aby přinesly požadované dopady. Šalomoun dnes s Pavlem debatovali o tom, zda je vhodnější centralizovanější model analytických kapacit státu, případně zda má být role vládních analytiků spíš koordinační. "S Národním plánem obnovy souvisí, že se chystá posilování resortních kapacit," dodal Šalomoun. Posilování analytických kapacit však považuje za krok správným směrem, ať už centrálně, nebo ne.

S Pavlem probírali agendu ministra pro legislativu nebo zákon o lobbování, jehož projednávání již přes měsíc odkládá vláda. "Dotkli jsme i se tématu, zda by prezident měl být mezi lobbovanými," uvedl Šalomoun. Zmínil, že z pohledu Legislativní rady vlády i Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí by prezident mezi lobbované patřit měl. "Ta regulace se týká ovlivňování legislativního procesu a prezident je tam důležitým koncovým hráčem," vysvětlil.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie