Z médií

6. 4. 2024 8:37

ČTK: Vláda projedná zřízení dětského ombudsmana a národní lidskoprávní instituce

Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun, TK po jednání vlády 6. 3. 2024
Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun, TK po jednání vlády 6. 3. 2024
Praha - Zřízení dětského ombudsmana a národní lidskoprávní instituce (NHRI) je hlavním cílem novely zákona o veřejném ochránci práv, kterou projedná ve středu vláda. Podle dřívějšího vyjádření ombudsmana Stanislava Křečka je Česko kritizováno za to, že tyto orgány dosud nezřídilo a patří k menšině států, které je v Evropě nemají. Materiál dostává vláda v několika podobách podle náročnosti na rozpočet, ministerstva se v názoru na preferovanou variantu v připomínkovém řízení neshodla.

 

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) v návrhu napsal, že nynější činnost ombudsmana se částečně náplni práce lidskoprávní instituce podobá, ale nenaplňuje ji beze zbytku. "Zákon veřejnému ochránci práv totiž doposud neukládá, aby systematicky sledoval a hodnotil naplňování základních práv v oblasti státní správy, byť se fakticky ochraně mnohých základních práv a svobod věnuje ve svých zjištěních především na podané podněty," stojí v novele.

Posílení působnosti ombudsmana o úkoly NHRI podstatně rozšíří jemu svěřené úkoly, uvádí důvodová zpráva. "Na druhou stranu je třeba dodat, že se bude jednat o úkoly jiného druhu, než byly původní (klasicky) ombudsmanské. Agenda národní lidskoprávní instituce nespočívá primárně v šetření jednotlivých porušení práv a jejich nápravě, ale v systematickém sběru informací, jejich nezávislém a kvalifikovaném vyhodnocování, zpracovávání do podoby výzkumných zpráv, tematických či všeobecných monitorovacích zpráv," vysvětluje.

Novela počítá s tím, že ochránce práv dětí bude svou agendu vykonávat samostatně a nezávisle na ombudsmanovi. Jeho činnost se zaměří na ochranu dětí především podle Úmluvy o právech dítěte. Část budoucích úkolů ochránce práv dětí nyní ombudsman plní při své kontrolní činnosti orgánů sociálně-právní ochrany dítěte, v oblasti náhradní rodinné péče nebo při vyřizování stížností na poměry v zařízeních pro děti a dalších oblastech státní správy.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie