Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

3. 1. 2024 18:05

ČTK: Vláda vstoupí do řízení u ÚS o zrušení přísnějších podmínek předčasných důchodů

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Praha - Vláda vstoupí do řízení u Ústavního soudu (ÚS), ve kterém hnutí ANO navrhuje zrušení přísnějších podmínek pro předčasné důchody. Bude usilovat o to, aby soud návrh opozičních poslanců zamítl, řekl novinářům po dnešním jednání kabinetu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Stejně se postaví i k dalšímu řízení, kde jeden ze senátů ÚS navrhuje zrušení části občanského soudního řádu, která se týká rozhodování o nákladech soudního řízení.

Napadený předpis zpomaluje valorizace a zpřísňuje předčasné penze. Cílem je zbrzdit zadlužování a růst výdajů. Zákon zkracuje možnost jít do penze dřív z pěti na tři roky, zvyšuje krácení předčasného důchodu, stanovuje podmínku 40 let placení odvodů a ruší valorizaci zásluhové části do řádného důchodového věku.

Hnutí ANO vadí, že v legislativním procesu vypadlo klíčové přechodné období dlouhé 13 měsíců. "Došlo k okamžité změně podmínek pro odchod do předčasného důchodu bez stanovení adekvátního přechodného období," uvedlo. ANO tvrdí, že vznikla zásadní nerovnost mezi lidmi narozenými do 30. září a od 1. října, kteří po účinnosti novely náhle ztratili nárok, ačkoliv předtím podmínky před tímto datem splnili.

Porušení demokratických principů a jednacího řádu Sněmovny spatřuje ANO také ve stanovení pevného času hlasování, protože v okamžiku ukončení rozpravy bylo přihlášeno 36 poslanců.

Kabinet dnes schválil, že do řízení vstoupí a bude usilovat o to, aby soud návrh ANO zamítl. Šalomoun a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dostali za úkol vypracovat vyjádření vlády, kabinet by měl u ÚS zastupovat Jurečka.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie