Z médií

15. 3. 2024 6:15

Deník - rozhovor: Rusy můžeme mít na našich hranicích, říká ministr Michal Šalomoun

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Není známým ministrem, ale jeho role je důležitá. Jako šéf Legislativní rady vlády má Michal Šalomoun velký podíl na tom, v jaké formě odcházejí zákonné návrhy do sněmovny. Na jejich konečnou podobu ale vliv nemá. Proto mohou hasiči jezdit po silnicích neomezeně rychle.

Veřejností hýbe aféra mailu Andreje Babiše jeho spolupracovníkům, v nichž žádal informace o ministru zahraničí Janu Lipavském a jeho rodině. Co si o tom myslíte?
Andrej Babiš se nezměnil a ukázal, že estébácké metody shánění materiálů na soupeře a oponenty v podnikatelském či politickém boji mu jsou vlastní. Neměla by ale zapadnout příčina toho sdělení. Jan Lipavský v televizní debatě uvedl, že Babišův narativ o míru je ohrožením bezpečnosti naší země. V konečném důsledku to znamená, že bychom měli nechat Ukrajinu Rusku. Co udělá slovenský premiér Fico, se úplně neví, takže můžeme mít Rusy na našich státních hranicích, a to by byl velký problém.

Jenže nic takového šéf ANO neříká. On podporuje pomoc Ukrajině, ale zároveň vyzývá k jednání o příměří a poté o míru.
Jenže příměří můžete vyjednávat buď tím způsobem, že okupanta vytlačíte ze svého území, nebo ho tam necháte a budete se s ním dohadovat o nějakých podmínkách. To jsou dvě zcela odlišné situace.

Vy jste přesvědčen, že se Ukrajině s pomocí spojeneckých zbraní podaří ruského agresora vytlačit?
Musíme pro to udělat všechno, neboť je to v zájmu bezpečnosti Česka, střední Evropy a Evropy jako celku. Pomoc musí být taková, aby to Ukrajina zvládla. Když to nezvládne, čeká nás za několik let totéž, co se stalo jí.

Řekl jste, že je přirozeností Andreje Babiše shánět na oponenty kompromitující materiály. On tvrdí, že o to mu nešlo. Prý chtěl jen vědět, zda má Jan Lipavský děti a poslal-li by je do války.
Otázka je, kdo takovému odůvodnění věří. Já ne.

Celý rozhovor najdete v tištěném Deníku 15. 3. a také zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie