Z médií

5. 4. 2024 5:30

E15: Stát nemá pro rozhodování kvalitní analýzy, chceme to změnit, říká ministr Šalomoun

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun, 14. 12. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun, 14. 12. 2023
Ve Fialově vládě na sebe upozornil přípravou antibyrokratických balíčků, které by měly snížit zátěž pro podnikatele a malé živnostníky. Nyní se dokončuje třetí a v přípravě je čtvrtý. „Vláda došla k takovéto koaliční dohodě. Mohou přijít nějaké změny, ale doufám, že se dohoda dodrží,“ říká ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (nestraník za Piráty) k připravovanému zákonu o regulaci lobbingu, který byl také jedním z témat rozhovoru s e15. Za svůj hlavní úkol Šalomoun považuje posílení analytické kapacity státu, protože důležitá rozhodnutí podle něj často nevznikají na základě kvalitně zpracovaných dokumentů.

Celý článek najdete zde.

Jak jste spokojen s podobou zákona o lobbingu?

Nakonec prošel v dobré podobě. Na vládě byla shoda v tom, jak má v základních obrysech vypadat. Podle hodnocení možných dopadů se původně zvažovaly čtyři varianty regulace včetně možností jej vůbec nezavádět nebo ho nechat jen na nějaké bázi dobrovolnosti.

Jenže Česko tenhle zákon potřebuje, aby mohlo čerpat peníze z Národního plánu obnovy financovaného z EU.

Ano, proto musí formulovat i nějaké povinnosti. Některé zahraniční přístupy jdou dál a regulují třeba i veřejné zakázky. My jsme šli variantou bez nich, podobné to mají například v Irsku. Důležité bylo, aby byl zákon funkční.Výslednou podobu bude hodnotit přímo Evropská komise. 

Které body zákona jsou podle vás důležité?

Vláda nakonec dala na doporučení Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Ta například varovala před plošnou výjimkou z lobbingu pro samosprávné komory a doporučovala, aby se zákon vztahoval i na asistenty poslanců, senátorů i prezidenta republiky. Něco prosadila také Legislativní rada vlády, která se zaměřila na přestupkovou část. Původně byla maximální sankce milion korun, v těch nejhorších případech ale byla změněna na procenta z obratu.

Proč jste sáhli po tak přísné sankci?

Ta pokuta byla legrační, když si uvědomíme, že lobbista může ovlivňovat i regulace s miliardovým dopadem. U deliktů, které jsou dělány úmyslně a opakovaně, je horní sazba tři procenta z obratu. To je ale opravdu extrém. Dohlížet na to bude ministerstvo spravedlnosti, to bude pokuty také dávat.

Bude to zvládat? Hodně se diskutovalo, jestli to rezort příliš nezatíží.

Politická shoda je, že na to ministerstvo dostane šest nových pracovníků. Zatím jsme na tom domluveni tímhle gentlemanským způsobem.

Ptal jsem se několika poslanců a mnohým nevyhovuje, že zákon zahrnuje i jejich asistenty.

Také proto říkám, že dojít k současné variantě nebylo jednoduché. Řada témat byla pro různé skupiny kolizní a většina podobných připomínek se promítla do diskuze. Vláda nakonec dala na doporučení svých poradních orgánů, za což děkuji, protože ne vždy se tak stává. S výsledkem jsem tedy spokojen.

Podaří se ale zákon o lobbingu uhájit v Poslanecké sněmovně a pak v Senátu?

Vláda došla k takovéto koaliční dohodě. Mohou přijít nějaké změny, ale doufám, že se dohoda dodrží.

Negativní hlasy, které jsem zmiňoval, ale zaznívaly i od koaličních poslanců.

Můžeme je ještě v koalici probrat, a pokud bude shoda, udělejme změnu. Byl bych ale nerad, aby došlo k nějakému divokému hlasování. Jak jsem už říkal, funkčnost výsledku bude hodnotit Evropská komise. Rozhodně to nelze brát tak, že si odškrtneme, že máme zákon s určitým jménem, a pojedeme dál. Nicméně to, co se schválilo na vládě, podle mě funkční je.

Zákon zavádí pro lobbisty registrační systém. Jak je donutíte, aby se opravdu registrovali?

Ten zákon říká, co je to lobbing a kdo je lobbista. Řada fází legislativních procesů je viditelná, například veřejné připomínky během mezirezortního připomínkového řízení. To, co viditelné není, by se mělo nově nahlásit. A vznikají i sankční mechanismy, jak tuhle povinnost vynucovat.

Mnozí z těch, kdo lobbují, si raději říkají konzultanti.

Samozřejmě budou i nějaké šedé zóny, ty vznikají vždy. Celé prostředí se ale nějakým způsobem kultivuje. Lobbing má dnes bohužel špatnou pověst, ale je to činnost jako jakákoliv jiná.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie