Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

19. 8. 2022 13:46

iDNES.cz: Vyplňovat daně každý rok není nutné, říká ministr Šalomoun

Pirátský ministr Michal Šalomoun se pustil do boje s byrokracií. Daňové přiznání by se podávalo jen v případě změn. Firmy by například nemusely sestavovat plán dovolených. Chystá i další konkrétní kroky a změny.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) připravuje antibyrokratický balíček, který má ve dvou fázích zjednodušit život firmám, živnostníkům i zaměstnancům. Změny by se dotkly také daňového přiznání, které všichni známe jako „růžový papír“. „V něm se hlásí každý rok to samé a nabízí se, jestli by se to nemělo dělat jen tehdy, když dojde k nějakým změnám,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES ministr Šalomoun. V něm se vyjádřil také k aktuální kauze kolem šéfa civilní rozvědky.

Vláda neshledala důvody k odvolání šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka z funkce. Přesvědčil vás, že je mužem na svém místě, a to i s kontakty na klíčového obviněného v korupční kauze Dozimetr Michala Redla?

Jednání vlády bylo neveřejné, důvěrné, takže já vám k tomu zopakuji opravdu jen ten výstup, a to, že jsme opravdu neshledali důvody k jeho odvolání.

Pirátští zástupci před jednáním vlády požadovali vysvětlení celé kauzy. Měli pochybnosti právě kvůli kontaktům Petra Mlejnka na obviněného Michala Redla. Můžete tedy alespoň říct, zda v tomto směru bylo na vládě všechno vysvětleno?

Bylo to vysvětleno v dostatečném režimu tak, aby vláda přijala rozhodnutí, jaké přijala.

Neočekáváte tedy, že by kauza měla nějaké další pokračování?

Doufám, že na vládě už se budeme věnovat něčemu jinému než jen této věci.

Ve vládě jste za Piráty. Pořád v ní chcete být, když koaliční partner má neustále nějaké potíže a na vládu to dopadá jako na celek?

Vláda má úkol vyvést zemi z energetické krize a v tomto ohledu se nemůže vzdát. Pevně doufám, že záležitost s panem Mlejnkem už odezní a vláda se bude věnovat agendám, které má.

Dobře, pojďme tedy k vaší agendě. Firmám a živnostníkům chcete ulevit od administrativní zátěže. Co přesně připravujete?

Po dohodě s podnikatelskými svazy nebo hospodářskou komorou připravuji balíček pracovně nazvaný antibyrokratický balíček číslo jedna, který by měl podle mého původního záměru zrušit podnikatelům ty povinnosti, které jsou pro ně zbytné, a tudíž zatěžující. Samozřejmě neznamená to, že by byla zrušena povinnost platit daně (smích).

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie