Z médií

10. 4. 2024 12:01

iDNES: Návrh, který neměl pustit do vlády Babiše, narazil na výhrady v koalici

Na začátku byla snaha pětikoalice vrátit do zákona podmínku, aby se kandidáti do vlády museli vykázat čistým lustračním osvědčením. Kdyby to koalice prosadila, byl by to problém pro hlavního soupeře koalice, šéfa ANO Andreje Babiše, který chce být opět premiérem. Čisté lustrační osvědčení totiž nemá a soudí se.

Nesouhlasí s tím, že ho tajná policie minulého režimu, Státní bezpečnost, evidovala jako svého agenta.

Vláda Petra Fialy návrh, aby čisté lustrační osvědčení bylo podmínkou, předložila, ale ve Sněmovně „zamrzl“. Ani politici koalice se totiž neshodují, jak se má dále postupovat.

„Slib vrátit lustrační zákon do podoby, kterou měl, než ho účelově změnila vláda sociálních demokratů a hnutí ANO, je v programovém prohlášení vlády, takže prioritu určitě má a naše hnutí ho podporuje. Budeme se tedy snažit splnit ho do konce mandátu,“ trvá i nyní ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan na tom, že koalice se 108 poslanci návrh v tomto volebním období prosadí. Právě Rakušan jej před časem do vlády přinesl a tam ho i prosadil.

...

To, že mají výhrady k vládou předložené verzi, ale přiznali ministr pro legislativu za Piráty Michal Šalomoun za Piráty i šéf poslanců nejsilnější vládní strany ODS Marek Benda, a s podmínkou, že nebude jmenován, i další významný koaliční politik.

Máme 35 let let po revoluci a ta regulace byla 10 let vypnutá, upozorňuje ministr Šalomoun

„Legislativní rada vlády k tomu má značně kritický postoj,“ řekl iDNES.cz ministr Šalomoun. Sám pro návrh nehlasoval, když ho vláda projednávala.

„Máme 35 let po revoluci zhruba. Lustrační zákon byl koncipován v těch devadesátých letech, kde se demokracie v zásadě rodila, tak bylo možné do lidských práv zasahovat podstatně invazivnějším způsobem,“ uvedl Šalomoun.

Když jste tu regulaci měli 10 let paralyzovanou nebo vypnutou, že ji najednou obnovíte, nemusí v ústavně právním pohledu stačit,“ řekl ministr pro legislativu. A upozornil, že když Ústavní soud lustrační zákon posuzoval několikrát, vždycky padala mimo jiné výhrada o tom, že by v něm měl být nějaký soudní přezkum. „Což tam v zásadě nadesignováno není,“ uvedl Šalomoun.

...

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie