Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

16. 12. 2023 13:02

iRozhlas.cz: ‚Nešťastný signál.‘ Stát schvaluje protikorupční agendu, nevyčleňuje ale na ni dost lidí

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 26. 9. 2022
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 26. 9. 2022
Zákon o ochraně oznamovatelů či novela zákona o střetu zájmů. Protikorupční zákony, které v posledních měsících přijímá vláda, trpí společným nedostatkem. Nejsou na ně vyčleněny dostatečné kapacity úředníků, což je terčem kritiky protikorupčních organizací. S rozporem jde na vládu i chystaný zákon o lobbování. Resort financí kritizuje milionové náklady na registr lobbistů i šest dalších úředníků, kteří by měli novou agendu vyřizovat.

o zákonu o whistleblowingu a novele zákona o střetu zájmů (takzvaného lex Babiš) přichází na řadu další protikorupční a protiklientelistický zákon, kterým by se měla zabývat vláda. Jde o takzvaný zákon o lobbování.

Podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) by měl být konečný návrh zákona hotový do konce týdne. Optimistický scénář, že by vláda zákon projednala ještě před Vánoci, se ale nenaplnil – jak napovídá program posledního předvánočního zasedání vlády.

„Je zřejmé, že na této schůzi bude na programu řada věcí, jejichž schválení je nutné stihnout do konce roku. Také musím zdůraznit, že se jedná o úplně novou regulaci a nevylučuji tedy, že k ní bude na vládě širší debata, na kterou by bylo určitě dobré vyhradit dostatečné množství času. Je tak možné, že zákon bude projednán na schůzi v lednu,“ upozorňoval už dopředu na tuto možnost ministr.

Narážel při tom na skutečnost, že chystaný zákon čelil kritice odborníků z řad veřejnosti, ale i Legislativní rady vlády, jak upozornil Deník N. Obsahoval totiž řadu výjimek, které z definice lobbovaných vyjmuly třeba asistenty poslanců či prezidenta. I když část výjimek už v listopadu ze zákonu zmizela, zbylé je ale podle Šalomouna před projednáním vládou ještě třeba „doladit“.

Celý článek najdete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie