Z médií

10. 4. 2024 21:53

iROZHLAS: Vláda podpořila zřízení dětského ombudsmana. Funkce by mohla existovat od příštího roku

Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun, TK po jednání vlády 6. 3. 2024
Ministr pro legislativu a předseda LRV Michal Šalomoun, TK po jednání vlády 6. 3. 2024
Zřízení dětského ombudsmana schválila ve středu v rámci novely zákona o veřejném ochránci práv vláda. V tiskové zprávě to uvedl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Návrh předložený vládě počítal i s tím, že veřejný ochránce práv bude nově vykonávat také úkoly národní lidskoprávní instituce (NHRI).

Ke zřízení dětského ochránce práv Česko dlouhodobě nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte, která začala platit v Československu v únoru 1991. Předpis by mohl být účinný od příštího roku, záležet bude na rychlosti projednávání ve Sněmovně.

Česko patří spolu s Německem, Rakouskem a Portugalskem mezi čtveřici zemí Evropské unie, které dětského ombudsmana dosud nemají.

„Napravujeme tak nedostatky, které vůči dětem a respektu i dodržování jejich práv jako Česká republika máme. Navazujeme tím také na dobrou praxi v zemích kolem nás, kde už dětský ombudsman funguje dávno,“ uvedl Šalomoun, který návrh předkládal.

Novela počítá s modelem dvou samostatně působících ombudsmanů, dětský by tak fungoval vedle stávajícího veřejného ochránce práv v rámci nynější kanceláře.

Celý článek najdete zde.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie