Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

15. 11. 2022 15:41

Michal Šalomoun v Rádiu Zet: Oznamovatelé budou chráněni proti odvetným opatřením zaměstnavatelů

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na zahájení předsednictví ČR Radě EU, 1. 7. 2022
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun na zahájení předsednictví ČR Radě EU, 1. 7. 2022
Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí doporučila kabinetu, aby se zákon o ochraně oznamovatelů vztahoval nejen na oznamovatele trestných činů a závažných přestupků, ale na přestupky obecně. Po prvním zasedání rady v novém složení o tom informoval její předseda, ministr pro legislativu Michal Šalomoun za Piráty.

„Gró té regulace je v tom, že zaměstnanci budou chráněni proti recipročním odvetným opatřením zaměstnavatelů, kteří by jim mohli třeba snižovat mzdu, zadávat jim horší práci nebo by jim mohli dát přímo výpověď,” říká Šalomoun pro Rádio ZET.

„Oznamovatelem je typicky zaměstnanec organizace, ve které se nějaké závadné jednání může dít. Ochrana se nevztahuje jen na oznamovatele, ale i na osoby blízké, aby zaměstnavatel nemohl oznamovatele nebo jeho nejbližší nějak recipročně šikanovat,” upřesňuje Šalomoun. Snaha o legislativní úpravu tzv. whistleblowingu se v Česku objevila opakovaně. Žádný z dosud předložených návrhů ale nebyl přijat. „Lidé, kteří něco nahlásí a potřebují ochranu, se tu asi objevují od té doby, co se jsou tu veřejné zakázky, kde to je asi nejčastější. Nicméně tohle je realizováno v souvislosti se směrnicí Evropského parlamentu a Rady. My máme povinnost je implementovat. Lhůta vypršela už loni 17. prosince. Je tedy potřeba to udělat, jinak nám hrozí poměrně vysoká pokuta,” zdůrazňuje Michal Šalomoun.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie