Z médií

30. 1. 2024 5:00

Mladá fronta DNES: Kancelář končící hlavy státu se má postarat i o novou

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun na jednání vlády, 25. 1. 2023
Nově zvolený český prezident by už příště neměl do své inaugurace bloudit Prahou a doufat, že mu některý politik nebo sponzor podá pomocnou ruku v době, než se oficiálně nastěhuje na Hrad.

Vyřešit to má úprava zákona o Kanceláři prezidenta republiky, kterou předložil do připomínkového řízení ministr pro legislativu Michal Šalomoun. „Cílem úpravy je zajistit finanční, materiální a organizační zabezpečení nově zvolenému prezidentovi pro výkon jeho úřadu po dobu, než se jej oficiálně ujme,“ vysvětluje ministr. Do inaugurace totiž nově zvolený prezident nemá od státu žádné prostředky, které by mohl použít na přechodné období, během nějž se připravuje na výkon funkce. Podle Šalomounova návrhu se o ně má příště postarat Kancelář prezidenta.

Novela reaguje na situace, které nastávají jednou za pět či deset let po zvolení nového prezidenta, když ještě před inaugurací začne s výkonem nových aktivit spojených s budoucím úřadem. „Dosud takovéto situace nebyly systémově řešeny a zkušenosti po zvolení současného prezidenta potvrdily, že to je potřeba, tak jsme tuto věc promítli do novely,“ vysvětluje ministr.

Zmiňovaná situace nastala poprvé v roce 2013, kdy byl v přímé volbě 26. ledna zvolen Miloš Zeman, který složil slib prezidenta 8. března, přičemž funkční období dosavadního prezidenta Václava Klause skončilo o den dříve.

Za peníze přátel

Zeman po zvolení úřadoval z kanceláře v Loretánské ulici, kterou používal během kampaně a kterou platil spolek jeho přátel.

Něco podobného se opakovalo loni, kdy byl 28. ledna zvolen Petr Pavel, na Hradě byl nicméně až do 8. března Miloš Zeman. Situaci nakonec vyřešil premiér Petr Fiala, který Pavlovi propůjčil jeden z vládních objektů – Hrzánský palác na Hradčanech. Shodou okolností pár kroků od místa, kde úřadoval před deseti lety jeho předchůdce.

Zatímco návrh má zlepšit situaci zvoleného prezidenta, nic nenasvědčuje tomu, že by někdo chtěl změnit i zákon o zabezpečení prezidenta republiky po skončení funkce. Především by šlo o valorizaci prezidentské renty ve výši 50 tisíc korun, která se za posledních dvacet let nezměnila, a stejně vysoké náhrady, z níž má prezident hradit například provoz své kanceláře a plat sekretářky nebo asistenta. „To v tuto chvíli nechystáme,“ uvedl Šalomoun. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie