Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

12. 9. 2022 14:09

Novinky.cz: Ministr pro legislativu Šalomoun: V přijímání směrnic EU jsme rok pozadu, hrozí pokuty

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) v rozhovoru pro pondělní Právo řekl, že on sám nemohl urychlit proces řešení energetické krize předložením nějakého právního stanoviska. Odvrátit se snaží naopak další zpožďování se začleněním evropských předpisů do českých zákonů, za které hrozí Česku vysoké pokuty.

Připravuje se zastropování cen energií na národní úrovni. Kdy se o tom začalo na vládě debatovat?

Nevím, kdy se to explicitně otevřelo, ale teď se o tom intenzivně debatuje. Předpoklad je, že po zveřejnění evropského řešení na to naroubujeme i české řešení, které už máme. Naši představu ale definitivně představíme ve čtvrtek, kdy se mimořádně sejde vláda. Je to pochopitelně i kvůli evropskému předsednictví. Oficiálně žádnou pozici mít nemůžeme, protože jsme moderátorem evropských diskusí.

Ptám se i proto, že je vláda kritizována za to, že přichází s řešením pozdě. Nemohl jste vy jako ministr pro legislativu přispět k urychlení třeba předložením stanovisek, která by jasně říkala, co by šlo právně udělat a co naopak nejde?

Musela by vzejít nějaká potřeba nebo jasné zadání toho, co chcete udělat. Vládní legislativa funguje tak, že gesční ministerstva nachystají materiál a ten se projednává. Musel bych mít zadání od vlády, že mám něco udělat. Nemohu využívat Legislativní radu vlády ke svým účelům, už tak je velmi vytížená plněním vládních povinností.

Takže by vás k tomu musel vyzvat premiér nebo vláda?

Pokud se podíváte do legislativních pravidel vlády, tak i to by bylo nestandardní. My jsme kritizováni za to, že nic neděláme, ale naše legislativní činnost je skutečně nadstandardní.

Co se vám honilo hlavou, když jste na protivládní demonstraci viděl 70 tisíc protestujících? Lidé vládě zazlívají, že jim dostatečně nepomáhá, berete to úkorně?

To, že někdo nedokáže docenit práci, která se dosud udělala, trošku úkorně brát můžete. To, že mají lidi strach, dobře, ale řešení, která tam nabízeli, jako domluvit se s Putinem, tak to určitě realizovat nebudeme.

A ty jejich obavy, naštvání vůči vládě chápete?

Naštvání chápu, ale poslední dobou je tady vláda odpovědná za jakékoliv lidské osudy, a to si myslím, že už je trošku zbytnělá interpretace. Že by za všechno mohla vláda.

Strach mají hlavně z toho, že nebudou mít čím topit, všechno výrazně podražilo.

Vláda opakovaně ujišťovala, že to tak nebude. Že obavu mít nemusíte a řešení najdeme.

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie